28 martie, 2021

Depozitul de combustibil uzat de la CNE Cernavodă

Experții însărcinați să evalueze dacă Uniunea Europeană ar trebui să declare că investiția în energia nucleară este ecologică vor eticheta combustibilul nuclear drept sustenabil, potrivit unui document citat de  Reuters.

Comisia Europeană este pe cale să-și finalizeze taxonomia (clasificarea) financiară sustenabilă, prin care se va decide ce activități economice pot fi etichetate și, eventual, finanțate, ca investiții durabile în UE, în funcție de respectarea unor criterii stricte de mediu.

Nu produce CO2, ci deșeuri periculoase. „Depozitarea este sigură”

Opiniile consilierilor Comisiei au exprimat opinii divergente anul trecut, iar concluzia a fost că, deși energia nucleară produce emisii de CO2 foarte scăzute din perspectiva încălzirii planetei, este nevoie de mai multe analize privind impactul asupra mediului al eliminării deșeurilor radioactive.


De aceea, Comisia a solicitat Centrului Comun de Cercetare (JRC, corpul său de experți), să analizeze problema. JRC spune acum  că energia nucleară merită eticheta verde, potrivit unui proiect al raportului, consultat de Reuters și care urmează să fie publicat săptămâna viitoare.

„Analizele nu au dezvăluit nicio dovadă că energia nucleară dăunează mai mult sănătății umane sau mediului decât alte tehnologii de producere a energiei electrice”, spune raportul.

Depozitarea deșeurilor nucleare în formațiuni geologice adânci este considerată „adecvată și sigură”, mai spune raportul, citând siituația din mai multe țări, inclusiv Franța și Finlanda.

Alte două comitete de experți vor examina concluziile JCR timp de trei luni, înainte ca Comisia să ia o decizie finală. Comisia a refuzat să comenteze proiectul de document.

Poziții diferite în UE


Țările UE sunt împărțite în chestiunea energiei nucleare. În această lună, Franța, Ungaria și alte cinci țări (printre care și România) au îndemnat Comisia să sprijine energia nucleară prin politicile sale, inclusiv în domeniul taxonomiei.

(Citiți și: „DOCUMENT / Strategie în 3 etape pentru construcția Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”)

Alte state, inclusiv Austria și unele grupuri ecologiste, se opun combustibilului nuclear, argumentând că deșeurile nucleare sunt periculoase și reproșând întârzierile proiectelor recente și costurile crescânde în spirală.

„Industria nucleară este disperată să acceadă la fonduri, întrucât energia nucleară este prea costisitoare, iar noile proiecte se evaporă”, a declarat Silvia Pastorelli, consilierul Greenpeace privind politicile UE.

Țările UE sunt, de asemenea, împărțite cu privire la modul în care taxonomia ar trebui să trateze investițiile în gaze naturale.

După ce un plan de excludere a gazelor naturale a întâmpinat opoziția țărilor pro-gaz, Comisia a elaborat luna aceasta planuri de etichetare a anumitor gaze ca fiind sustenabile, care a divizat țările membre în două tabere: cele care susțin gazele ca alternativă la cărbunele mai poluant și cele care spun că noile investiții în gaze riscă să țină emisiile la nivel înalt timp de decenii, împiedicând atingerea țintelor climatice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: