vineri

12 aprilie, 2024

3 noiembrie, 2019

Turul doi al alegerilor locale din Republica Moldova s-a încheiat duminică,la ora 21.00, iar exit-poll-ul dat publicității după închiderea urnelor arată că cei doi competitori pentru Primăria Chișinău sunt practic la egalitate.

Conform datelor prezentate,  Andrei Năstase (foto), candidatul blocului politic ACUM, a acumulat 37% din voturi, iar Ion Ceban din partea PSRM – 37,1 %.

De precizat că 25,9% dintre cei chestionați la ieșirea de la urne în legătură cu opțiunea exercitată au refuzat să spună cu cine au votat.


Datele prezentate sunt cele procesate de până la ora 20:00. Prezența la urne în Capitala Republicii Moldova a fost în jur de 38%, iar la nivel național de 40%.

Exit-poll-ul a fost realizat de Fondul Opiniei Publice din Republica Moldova și de IMAS, la comanda Poliexpert.

”Vreau să le mulţumesc tuturor. Vom astepta rezultatele şi vom ieşi cu declaraţii pe aceste rezultate. Nu comentez datele exit-poll. Aştept rezultatele oficiale. Îi invit pe toţi să le urmărească cât mai atent şi să putem vorbi despre aceasta cu mare atenţie”, a spus Andrei Năstase după aflarea primelor rezultate.

În primul tur de scrutin pentru funcţia de primar general al Chişinăului, Ion Ceban şi Andrei Năstase, preşedintele Partidului Platforma Dreptate şi Adevăr (PPDA), au obţinut cele mai multe voturi, 41% şi, respectiv, 31%, rezultate similare cu cele obţinute la precedentele alegeri locale.


Atunci, în turul doi, Andrei Năstase l-a învins pe Ion Ceban, dar rezultatele alegerilor au fost invalidate de instanţele judecătoreşti.

Pentru prima oară în ultimii opt ani, Comisia electorală a permis organizarea unui exit-poll la Chişinău, care va fi realizat de Asociaţia pentru Dezvoltare Echitabilă din Moldova în cooperare cu compania de consultanţă Poliexpert, la ieşirea din cele 67 de secţii de votare de pe raza municipiului Chişinău.

Ultimul exit-poll, realizat la alegerile locale din 2011, a fost un eşec pentru că, potrivit experţilor, a prezentat date total diferite faţă de cele ale Comisiei Electorale Centrale sau faţă de alte sondaje anterioare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: