sâmbătă

20 aprilie, 2024

10 februarie, 2022

Livrările de gaze naturale lichefiate (GNL) către Europa au arătat că Rusia nu poate folosi gazele ca o pârghie puternică împotriva Europei. Deficitul provocat de ruși a stimulat eforturile de a construi mai multe capacități de descărcare a cargourilor GNL în porturile europene, a declarat ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky (foto).

Există alternative la gazele ruseşti – este mesajul reorientării unor livrări de GNL către Europa, după scumpirile de la sfârşitul anului trecut (provocate de reducerea livrărilor rusești), potrivit oficialului citat de Reuters.

„Îmi place să spun că Vladimir Putin a oferit Europei un cadou grozav de Crăciun, pentru că a arătat că nu suntem dependenţi de gazele ruseşti. Nu spun să depindem de GNL, dar acesta este un exemplu foarte bun că Rusia nu îşi poate permite să folosească gazele ca pârghie economică fundamentală. Dacă Europa construieşte suficiente terminale, îşi va diversifica securitatea energetică”, a spus Jan Lipavsky.


Republica Cehă care nu are ieşire la mare, consumă în jur de 8,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, majoritatea provenind din Rusia prin Germania.

În schimb, guvernul ceh îşi propune să obţină acces la unul din terminalele GNL dintr-o ţară vecină, cele mai apropiate fiind în porturile din Polonia și Grecia. Acest plan va lua ceva timp.

(Citește și:Planuri de urgență pentru furnizarea de gaze în UE, dacă Rusia atacă Ucraina”)

Și mai mult timp va lua și României pentru a decide pe ce cale s-ar putea aproviziona cu GNL, după ce a renunțat anul trecut să mai participe la proiectul terminalului de la Alexandropoulis din Grecia.

(Citește și:Investiția Romgaz în terminalul de gaze naturale lichefiate din Alexandropolis, Grecia”)

Era în vara anului 2019, când producătorul naţional de gaze, Romgaz (SNG), analiza încă posibilitatea de a intra în acţionariatul companiei care realizează terminalul de GNL de la Alexadropolis, Grecia, potrivit directorului general de atunci al companiei, Adrian Volintiru.


Noile planuri este ca Transgaz să-și facă propriul terminal pe coasta Mării Negre, deși  este foarte dificil de negociat cu Turcia permisiunea trecerii cargourilor cu GNL prin strâmtoarea Borsfor.

Jocuri rusești

Occidentul a acuzat Rusia că reţine gazele pentru a determina creşterea preţurilor şi a face presiuni asupra autorităţilor de reglementare din UE şi Germania să aprobe funcționarea gazoductului Nord Stream 2, care va dubla capacitatea de export rus prin Marea Baltică.

Rusia neagă aceste acuzaţii, iar Gazprom spune că respectă toate contractele pe termen lung.

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, a declarat luna trecută că Rusia a contribuit la o aprovizionare insuficientă cu gaze naturale către Europa, pe fondul conflictului dintre Moscova şi Occident din cauza Ucrainei.

Rusia furnizează aproximativ 40% din gazele necesare UE și evenutalul impact al invaziei ruse în Ucraina, a stimulat UE să caute surse alternative.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: