marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 noiembrie, 2011

Guvernul vinde 733 de imobile care fac parte din proprietatea privată a statului şi proprietatea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată miercuri.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit premierului Emil Boc, pentru vânzarea imobilelor se va utiliza o procedură de licitaţie deschisă, cu strigare, în faţa presei, ”astfel încât să ne asigurăm că vom obţine veniturile necesare, conform legii, la bugetul de stat”.

Cele 733 de imobile puse pe lista de vânzare au situaţia juridică certă, nefiind grevate de sarcini, dar Guvernul urmăreşte să vândă şi alte 367 de imobile RAAPPS, dintre care 108 nu au situaţia juridică clarificată.

Imobile exceptate de la vânzare:

  • Imobilele care sunt ocupate de instituţii publice unde vor rămâne în continuare instituţii publice, de asemenea: misiuni diplomatice, consulate, ambasade, instituţii interguvernamentale şi partide politice.
  • Imobilele în care locuiesc foştii preşedinţi ai României, cărora li s-a acordat locuinţă pe durata vieţii.

Procedura de vânzare

  • „Pot să cumpere aceste imobile orice persoane care sunt interesate, mai puţin cele care au datorii la data înscrierii la licitaţie faţă de RAPPS şi care totodată au litigii cu RAPPS-ul”, a menţionat secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu.
  • Preţul de pornire al licitaţiei va fi stabilit în urma unui raport de evaluare, de către experţi autorizaţi, care fac evaluarea prin metodele stabilite de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR), ulterior urmând să fie stabilit un preţ de pornire al licitaţiei.
  • În cazul în care preţul stabilit de către experţii autorizaţi va fi mai mic decât de valoarea de inventar a imobilelor, se va lua în calcul valoarea cea mai mare, respectiv valoarea de inventar.
    Licitaţia publică cu strigare se va publica într-un cotidian naţional şi unul local, însoţit de data la care va avea licitaţia.
  • Nu există drept de preempţiune pentru chiriaşi la cumpărare, dar în momentul în care are loc o astfel de vânzare de imobil, cei care stau în momentul respectiv şi sunt alţii decât cei care câştigă licitaţia, urmează să rămână în respectivul imobil până la momentul la care se epuizează durata contractului pentru care le-a fost atribuită respectiva locuinţă. După care urmează proprietarul de drept să îşi intre în drepturi.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: