duminică

21 aprilie, 2024

26 august, 2021

Deficitul bugetar s-a ridicat la 2,89% din PIB în primele șapte luni din 2021, în ușoară scădere ca procent din PIB față de primele șase luni din acest an (și doar în ușoară creștere ca valoare) și semnificativ mai redus față de aceeași perioadă a anului precedent, reiese din datele publicate joi de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Execuția bugetară din iulie arată că în primele șapte luni ale anului 2021 diferența dintre încasările și cheltuielile statului a fost de 33,97 miliarde de lei (2,89% din PIB) în scădere față de deficitul de 49,68 miliarde de lei (4,71% din PIB) înregistrat la aceeași perioadă a anului 2020.


În primele șase luni ale anului, deficitul bugetar a fost de 2,96% din PIB, cu 0,07 pp mai mult decât în primele șapte luni, probabil ca urmare a revizuirii PIB. În sumă absolută, deficitul din primele șase luni a fost de 33,8 miliarde de lei, cu 164 de milioane de lei mai puțin decât rezultatele la șapte luni.

Cu alte cuvinte, luna iulie a fost aproape neutră asupra execuției bugetare, veniturile fiind aproximativ egale cu cheltuielile.

În luna iulie se remarcă un sold bugetar aproape de zero (-0,16 mld lei), față de -4,5 mld lei înregistrat în luna iulie 2020”, se arată într-o notă MFP.

Creșteri semnificative la TVA

Această evoluție pozitivă a fost determinată, potrivit MFP, de creșterea veniturilor bugetare cu 1,38 puncte procentuale din PIB (an/an), influențată în principal de avansul încasărilor din TVA și fonduri europene, precum și de reducerea cheltuielilor bugetare cu 0,44 puncte procentuale din PIB în contextul reducerii dinamicii cheltuielilor de personal.


Veniturile bugetului general consolidat au însumat 211,15 mld lei în primele șapte luni ale anului 2021, cu 20,6% peste nivelul încasat în aceeași perioadă a anului trecut.

Acest avans a fost influențat de efectul de bază, respectiv de încasările reduse din perioada martie-iulie 2020 – ca efect al unor măsuri de sprijinire a contribuabililor (amânarea termenelor de plată, bonificații și scutiri), redresarea indicatorilor economici, dar și de recuperarea parțială a unor categorii de venituri (TVA, contribuții de asigurări, impozit pe venit și profit). Cele mai însemnate creșteri nominale s-au înregistrat în cazul TVA, contribuțiilor de asigurări și fondurilor europene.

Încasările nete din TVA au înregistrat 42,97 mld lei în primele șapte luni ale anului curent, în creștere cu 43,9% (an/an). În același timp, restituirile de TVA au însumat 14,22 mld lei în perioada analizată, cu 1,4% peste nivelul înregistrat în ian-iul 2020.

”Evoluția încasărilor din TVA a fost influențată de baza redusă aferentă anului trecut  (în principal din perioada mar-iul – când au fost implementate măsurile de amânare a termenului de plată a TVA), recuperarea parțială a TVA amânat la plată în 2020, respectiv redresarea bazei macroeconomice relevante”, explică Finanțele.

Cheltuielile de investiții, în creștere

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 245,12 mld lei au crescut în termeni nominali cu 9,0% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Pe primele șapte luni ale anului 2021 cheltuielile de investiții au fost cu 4,87 mld lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, iar plățile cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 au fost de 9,18 mld lei.

Cheltuielile de personal au însumat 65 mld lei, în creștere cu 2,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 5,5% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale mai puțin față de aceeași perioadă a anului anterior.

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 87,55 mld lei în creștere cu 9,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: