sâmbătă

29 ianuarie, 2022

Execuţia bugetară la 10 luni- blocarea investiţiilor a crescut excedentul la 0,29% din PIB

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 noiembrie, 2014

Execuţia bugetară s-a încheiat la 31 octombrie pentru a doua lună consecutiv cu excedent, care a urcat de la 0,06% din PIB în septembrie la 0,29% din PIB, în condiţiile creşterii veniturilor şi reducerii cheltuielilor pentru investiţii faţă de primele zece luni din 2013.

Guvernul are ca ţintă pentru sfârşitul acestui an un deficit bugetar de cel mult 2,2% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 177,5 miliarde lei, au fost cu 6,5% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi reprezintă 26,3% din PIB.


Datele Ministerului Finanţelor arată că au crescut încasările din contribuţiile de asigurări sociale (+2,78 miliarde de lei), accize (+2,29 miliarde de lei), impozite şi taxe pe proprietate (+1,76 miliarde de lei), impozitul pe profit (1,23 miliarde de lei), impozit pe salarii (+473 milioane de lei) şi TVA (+271 milioane de lei).

Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 41,6%, după ce anul trecut au fost încasate taxe de licenţă de 2 miliarde de lei pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri la impozite şi taxe pe proprietate (+4,2%), taxe pe utilizarea bunurilor (+2,5%) şi venituri nefiscale (+1,1%).

Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au fost de 6,8 miliarde lei, cu 900 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.


Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 175,6 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au redus în termeni reali cu 1,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 4%, ca urmare a majorării salariului minim brut la 850 lei de la 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie, precum şi a plăţii drepturilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cheltuielile pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile se menţin sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent (-8,1%).

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 20,3 miliarde lei, respectiv de 3,1% din PIB, faţă de 22,6 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr