Ministerul Muncii a finalizat proiectul prin care va interzice cumularea pensiei cu salariul obținut la stat, iar ministrul Raluca Turcan a anunțat joi că vor exista câteva categorii cărora nu li se va aplica această interdicție.
Premierul Florin Cîțu declara miercuri că nu acceptă derogări nici măcar pentru profesori sau medici: „În cadrul personalului angajat în sectorul public nu sunt de acord cu excepţii şi vom vedea dacă poate să fie o excepţie, ceva special, dar nu sunt de acord cu excepţiile”.
Conform ministrului Turcan, în proiect au fost totuși incluse mai multe categorii cărora nu le vor fi suspendate pensiile:
- persoanele care beneficiază de drepturi de autor, în condițiile Legii 8/1996
- personalul didactic prevăzut de Legea Educației Naționale
- persoanele încadrate în gradul 3 de invaliditate (pentru că există o decizie a Curții Constituționale, a explicat Raluca Turcan)
- membrii Academiei Române
- persoanele din cadrul autorităților administrative autonome sau instituțiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mandat cu o durată prevăzută de lege (această măsură este necesară pentru ca reglementarea să fie constituțională, a spus ministrul Muncii).
Cum explică Raluca Turcan nerespectarea punctului de vedere al premierului:
Declaraţia premierului este în acord cu textul legii şi cu ce am menţionat eu, în sensul în care noi facem excepţii nu pentru anumite categorii socio-profesionale, ci pentru tipuri de venit care pot fi acceptate în momentul în care, după vârsta de pensionare, alegi să lucrezi.
Posibilitatea de a lucra până la 70 de ani
Proiectul de lege referitor la condițiile în care persoanele ajunse la vârsta legală de pensionare pot să continue activitatea până la 70 de ani se adresează celor care au contract individual de muncă sau raport de serviciu, așadar și pentru sistemul public, și pentru sistemul privat.
„Pentru a opta să lucreze până la 70 de ani este suficient ca angajatul să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de pensionare”, a mai precizat ministrul Muncii.
În sectorul public, pentru continuarea activității nu este necesar acordul prealabil al angajatorului, a declarat Raluca Turcan.
Plata pensiei se suspendă, în cazul bugetarilor, nu și al celor angajați în sistemul privat.
„În mediul privat, nu poate fi interzis acest drept, angajatul care depășește vârsta legală de pensionare poate să cumuleze pensia și salariul. El este beneficiar al sistemului public de pensii, dar obține venituri în mediul privat. Deci nu cumulează două surse de venit de la stat.
Rațiunea acestui proiect este să nu cumulezi două surse de venit de la stat”, a afirmat Turcan.
Ministrul Muncii spune că măsura aduce avantaje, prin faptul că, pe lângă faptul că persoana rămâne activă, are și posibilitatea de a-și menține nivelul salariului avut la împlinirea vârstei de pensionare. „E un drept, nu o obligație. Legală rămâne posibilitatea de a se pensiona oricând”, a adăugat Turcan.
Posibilitatea de a munci după vârsta legală de pensionare este aplicată cu mare grijă în alte țări, mai ales acolo unde există rate mari de șomaj în rândul tinerilor.
De asemenea, în cazul bugetarilor, mai multe state impun o procedură complicată în cazul prelungirii activității, instituția putând fi obligată să-și motiveze decizia de a prelungi pe termen limitat contractul individual de muncă.
Un răspuns
Un premier care a picat examenul de treapta si admiterea la facultate de 2 ori e firesc sa refuze tot ce tine de educatie. Se vede ca nu l-a interesat nici macar propria sa educatie.