miercuri

24 aprilie, 2024

12 septembrie, 2019

Producţia industrială a scăzut în România cu 3,3% în iulie 2019 față de iunie – cel mai mare declin din Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Contraperformanța este mult peste scăderea medie a blocului comunitar (-0,1%) și peste cea a Zonei Euro ( – 0,4%).

Pe primele 7 luni ale anului reculul industriei românești a fost de 0,9%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).


Față de aceeași lună a anului trecut, industria României a înregistrat a treia cea mai mare scădere: – 5,2%, comparabilă cu cea a Germaniei (-5,3%) și a Estoniei (-5,4%), spune comunicatul Eurostat.

Față de iunie 2019, cele mai mari creşteri lunare ale producţiei industriale au fost raportate în Croaţia (4,9%), Portugalia (3,6%) şi Danemarca (3,5%), iar deasupra României este Estonia (- 2,9%) şi Letonia (- 2,1%).

În UE, producţia de energie a scăzut în iulie comparativ cu luna precedentă cu 1,1%, în timp ce producţia de bunuri de capital a înregistrat un avans de 1,5%, iar cea de bunuri durabile (care pot fi utilizate în mod repetat pe perioade lungi) a crescut cu 1,2% şi cea de bunuri de consum non-durabile (cele destinate a fi consumate imediat) a urcat cu 0,1%.


Față de iulie 2018, producţia industrială a scăzut cu 2% în zona euro şi cu 1,2% în Uniunea Europeană.

Cele mai mari creşteri anuale ale producţiei industriale în iulie, comparativ cu perioada similară din 2018, au fost raportate în Ungaria (8,7%), Danemarca şi Lituania (ambele cu 5,1%), cel mai semnificativ declin fiind înregistrate în Estonia (minus 5,4%), Germania (minus 5,3%) şi România (minus 5,2%).

În UE, producţia de bunuri de capital a scăzut în iulie, comparativ cu perioada similară din 2018, cu 2,6%, producţia de bunuri pentru consum intermedia a înregistrat un declin de 2,2, producţia de energie a scăzut cu 1,7%, în timp ce producţia de bunuri durabile a înregistrat un avans de 1,8%, iar cea de bunuri non-durabile a urcat cu 2,3%.

Principala cauză invocată de analiști este escaladarea tensiunilor comerciale globale, care afectează negativ sectorul industrial.

Atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% în trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent. Aceasta după ce, în primul trimestru din 2019, faţă de ultimul trimestru din 2018, PIB-ul a crescut cu 0,4% în zona euro şi cu 0,5% în Uniunea Europeană, potrivit Eurostat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: