19 septembrie, 2022

Pâinea s-a scumpit cu 18% la nivel european în luna august comparativ cu aceeași lună a anului trecut, arată datele publicate luni de Eurostat, cea mai afectată țară fiind Ungaria unde prețul pâinii a crescut cu 66%, iar România, cu o scumpire de 25%, se află pe locul 10 în Uniunea Europeană.

Eurostat arată că această creștere de 18% este una uriașă în comparație cu august 2021, când prețul pâinii a fost în medie cu 3% mai mare decât în august 2020.

 “Pâinea, legumele, carnea – alimentele au devenit mai scumpe. Prețurile pentru uleiurile și grăsimile de gătit au crescut în mod deosebit de brusc, dar și alimentele de bază importante, cum ar fi pâinea, au devenit, de asemenea, semnificativ mai scumpe”, informează Eurostat.

Efect direct al războiului din Ucraina


Potrivit sursei citate, acest lucru a fost cauzat în special de invazia Rusiei în Ucraina, care a perturbat în mod semnificativ piețele globale, deoarece Rusia și Ucraina au fost mari exportatori de cereale, grâu, porumb, semințe oleaginoase (în special floarea-soarelui) și îngrășăminte.

Aceste informații provin din datele privind indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) publicate recent de Eurostat.

România, în Top 10 scumpiri

Unele țări au fost mult mai afectate decât altele: cea mai mare rată medie de variație a prețurilor la pâine a fost înregistrată în Ungaria (66% în august 2022), urmată de Lituania (+33%), Estonia și Slovacia (ambele +32%).

Pe de altă parte, cea mai mică rată medie de variație a prețurilor la pâine a fost înregistrată în Franța (8% în august 2022), Olanda și Luxemburg (ambele +10%).


Potrivit datelor comunicate, săptămâna trecută, de INS, pâine s-a scumpit în luna august 2022 față de aceeași lună a anului trecut cu 25,2%, iar față de luna iulie cu 1,3%.

De la începutul anului și până la finele lunii august, prețul pâinii în România a crescut cu 17,6%.

Cum explică ministrul Daea scumpirea pâinii

Ministrul Agriculturii, Petrea Daea, explica, în urmă cu o lună, că România are stocuri pentru a asigura consumul intern, iar majorarea costurilor de producţie se va regăsi în produsul finit.

Oficilul menționa că producătorii agricoli „nu solicită preţuri mari că doresc” ci pentru a-şi acoperi cheltuielile de producţie. 

  • Petre Daea: „Grâul este mai scump acuma pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul acelora care spun că piaţa face preţul. Nu! Piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost. Fermierii au preţul cu motorina mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insecto-fungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă şi momentul în care bobul de grâu realizat şi adus în magazie şi se transportă la moară tot cu motorină mai scumpă. Când ajunge la moară intră în valţurile morii şi de întâlneşte cu energie mai scumpă. Pleacă de acolo pe motorină care e mai scumpă, se întâlneşte în cuptorul de pâine cu gaze mai scumpe. Şi atunci unde se descarcă acest preţ decât la sfârşitul lui, că altminteri, dacă nu găseşte corespondent în cumpărare, producătorul intră în faliment. (…) Avem pâine în România, e adevărat, mai scumpă, datorită procesului tehnologic şi a elementelor de cheltuieli respective care se înmănunchează în costul de producţie la sfârşitul realizării produsului ca atare”.

***

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: