vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 noiembrie, 2020

Rata de economisire a gospodăriilor din Uniunea Europeană a crescut cu 10,8 puncte procentuale (pp) în trimestrul doi din 2020, când statele membre UE au continuat să implementeze măsuri de izolare pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus, raportat la perioada similară din 2019, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit Agerpres.

Este cea mai semnificativă creştere anuală de când Eurostat a început publicarea acestor date, în 2000.

Avansul ratei de economisire vine în urma scăderii cu 17,3% a consumul real al gospodăriilor din UE, în trimestrul doi din 2020, după o scădere de 1,8% în precedentele trei luni.

Suedia, singura membră UE unde a scăzut rata de economisire în T2


Comparativ cu trimestrul doi din 2019, rata de economisire a crescut în perioada aprilie – iunie 2020 în toate statele membre UE, cu excepţia Suediei, unde s-a înregistrat o scădere cu 0,6 puncte procentuale. Cele mai mari creşteri anuale s-au înregistrat în Irlanda (22 pp) şi Spania (13,7 pp).

Avansul ratei de economisire în majoritatea statelor pentru care sunt disponibile datele este explicat în mare măsură prin scăderea semnificativă a consumului real al gospodăriilor din UE. Cea mai severă scădere a consumului real al gospodăriilor din UE s-a observat în Spania (minus 23,9%) şi Irlanda (minus 22,8%), iar cea mai redusă scădere în Cehia (minus 4,4%) şi Danemarca (minus 7,7%).

Cea mai scăzută rata a investirii din ultimii peste 10 ani

Potrivit Eurostat, gospodăriile au înregistrat în al doilea trimestru al anului și cea mai scăzută rată a investițiilor din ultimii aproximativ 10 ani.

Astfel, raportat la T1 2009, momentul de referință luat în calcul de Euostat,  nivelul investițiilor realizate de gospodării a înregistrat cea mai mare medie, la nivelul UE, de 1,75%.


În intervalul menționat, doar Germania, Suedia și Austria au consemnat o creștere a ratei investițiilor, cu 1,75%, 0,86% și, repectiv, 0,7%.

De celalaltă parte, cele mai mari scăderi ale ratei de investire au fost înregistrate în Spania (7,39%), Irlanda (6,7%) și Italia (3,8%).

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: