luni

25 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 septembrie, 2012

Zona euro a înregistrat o contracţie a activităţii economice de 0,2% în al doilea trimestru al acestui an, după ce în primul trimestru activitatea economică a stagnat, a informat joi Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), confirmând o estimare preliminară publicată în luna august, transmite AFP citată de AGERPRES.

Comparativ cu perioda similară a anului trecut, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o contracţie de 0,5% în al doilea trimestru, după ce în primul trimestru a stagnat.

Cifrele detaliate arată că cheltuielile de consum au scăzut cu 0,2%, la fel ca şi în primul trimestru, în timp ce investiţiile au scăzut cu 0,8%, după o scădere de 1,3% în primele trei luni. Exporturile au crescut cu 1,3%, după o creştere de 0,7% în primul trimestru, iar importurile au crescut cu 0,9%, după un declin de 0,2% în primul trimestru.


O contracţie a PIB în al doilea trimestru aduce zona euro în pragul recesiunii, definită tehnic drept două trimestre consecutiv de creştere economică negativă. Zona euro a înregistrat un recul al PIB şi în ultimul trimestru al anului trecut (minus 0,3%), însă în primul trimestru al acestui an activitatea economică a stagnat.

În Uniunea Europeană, PIB-ul a înregistrat o scădere de 0,1% comparativ cu trimestrul precedent şi o contracţie de 0,3% în ritm anual.

România a avut a patra mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, 0,5%, fiind devansată doar de Suedia (1,4%), Letonia (1,0%) şi Slovacia (0,7%).

Comparativ cu perioda similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o creştere de 1,7%, creşteri mai mari fiind înregistrate în Letonia (4,3%), Slovacia (3%), Lituania (2,8%), Estonia şi Polonia (2,5%) şi Suedia (2,2%).


Potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică /INS/, Produsul Intern Brut al României estimat pentru primul semestru din 2012 a fost de 248,592 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2011

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: