duminică

2 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 octombrie, 2013

În trimestrul al doilea al lui 2013, rata lucrătorilor part-time subocupați, care-și doreau să muncească mai multe ore, a crescut în UE-28, comparativ cu aceeași perioadă din 2012, de la 3,8%, la 4,1%, potrivit unui raport al Eurostat (biroul de statistică al Comisiei Europene).

Anul trecut, în UE-28 existau 9,2 milioane de lucrători part-time subocupați, care doreau să muncească mai multe ore, 2,3 milioane de persoane fără job și în căutarea unui loc de muncă, dar care nu erau disponibili pentru angajare imediată, și 8,9 milioane de persoane disponibili pentru o angajare imediată, dar care nu-și căutau un job.

Dacă numărul total al persoanelor ocupate a scăzut între 2011 și 2012 (de la 217,4 milioane de persoane, la 217,0 milioane), numărul lucrătorilor part-time care-și doreau să muncească mai mult a crescut de la 8,6, la 9,2 milioane de oameni.


Procentul persoanelor în căutarea unui loc de muncă, dar care nu sunt disponibile imediat pentru angajare a fost, în trimestru II din 2013, de 1,0%, față de 0,9%, cu un an înainte.

Rata persoanelor disponibile pentru angajare imediată, dar care nu-și căutau un loc de muncă a rămas neschimbată, la 3,6%.

Pentru comparație, șomajul UE-28 a fost de 10,8% în trimestrul II al lui 2013, comparativ cu 10,3% în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Cele mai mari procente de persoane part-time subocupate (care-și doreau să muncească mai multe ore) s-au înregistrat anul acesta în Spania (7,1%), Irlanda (6,9%) și Marea Britanie (6,0%). Cele mai mici procente s-au înregistrat în Cehia (0,7%) și Bulgaria (0,9%).


În ceea ce privește persoanele în căutarea unui loc de muncă, dar care nu sunt disponibile imediat pentru angajare, cele mai mari procente sunt în Suedia (3.8 % din totalul forței de muncă) și Finlanda (3.1 %). Cele mai mici s-au înregistrat în Cehia, Italia, Slovenia și Slovacia (fiecare cu câte o rată de 0.4 %).

La categoria persoane disponibile imediat pentru angajare, dar care nu-și caută job, conduc de departe Italia (cu 11,4%) și Croația (cu 11,3%), în timp ce Lituania (0,9%), Cehia și Germania (ambele cu câte 1,3%) au cele mai mici rate.

România

În anul 2012, 239 mii persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate, potrivit unei cercetări a Institutului Național de Statistică (INS).

Această categorie de persoane a reprezentat 2,4% din populaţia activă, 2,6% din populaţia ocupată şi puţin peste un sfert (25,3%) din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial.

Din totalul persoanelor subocupate, 82,4% erau persoane rezidente în mediul rural, 64,6% erau bărbaţi, iar 59,6% aveau vârsta cuprinsă în intervalul 25-44 ani.

Peste jumătate (53,7%) dintre persoanele subocupate aveau studii de nivel mediu iar alte 44,7% aveau nivel scăzut de educaţie.

Incidenţa subocupării (ponderea persoanelor subocupate în totalul populaţiei ocupate din aceeaşi categorie) a avut valori mai mari în activităţile gospodăriilor private1) (15,4%), în agricultură, silvicultură şi pescuit (6,8%) şi în construcţii (3,0%).

În anul 2012, erau subocupaţi 9,1% dintre lucrătorii familiali neremuneraţi şi 7,0% dintre lucrătorii pe cont propriu şi doar 0,2% dintre salariaţi, mai spune INS.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: