joi

28 martie, 2024

4 mai, 2011

Europa de Sud-Est devine principala poartă de acces în Uniunea Europeană pentru traficul de droguri, arme şi fiinţe umane, relevă un raport Europol, care ar putea afecta încercările României şi Bulgariei de aderare la spaţiul Schengen, relatează EUObserver, citat de Agerpres.

Informaţia este cuprinsă într-un raport al oficiului de poliţie al UE, Europol, făcut public miercuri. Studiul OCTA a fost realizat pe baza a peste 70.000 de pagini de informaţii secrete obţinute de la forţe separate de poliţie în ultimii doi ani.

„Dintre toate centrele, cel din sud-est a cunoscut cea mai mare expansiune în ultimii ani, ca rezultat al traficului tot mai mare prin Marea Neagră, al proliferării multor rute balcanice pentru mărfuri ilegale spre şi din UE şi al semnificativei creşteri a imigraţiei ilegale prin Grecia. Aceste evoluţii din regiune au contribuit la formarea unei axe balcanice pentru traficul spre UE”, se arată în studiu.


Porturile, mai ales, joacă rolul de placă turnantă a infracţionalităţii, raportul indicând pentru zona sud-estică în special portul Constanţa. În acelaşi timp, Ungaria a devenit o zonă importantă de tranzit pentru grupările mafiote.

Raportul notează că, în timp ce grupurile de crimă organizată devin tot mai multietnice şi celulare, bandele vorbitoare de albaneză reprezintă una din cele mai mari probleme. „În cadrul UE, grupurile vorbitoare de albaneză sunt active în traficul de cocaină, heroină, droguri sintetice şi cannabis”, se specifică în raport. „Infractorii vorbitori de albaneză sunt recunoscuţi pentru folosirea unei forţe extreme. Numeroşi membri ai acestor grupări au căpătat experinţe în trecut în cadrul serviciilor secrete, poliţiei şi unor diverse organizaţii paramilitare”, se mai arată în document.

În privinţa traficului de arme, raportul vorbeşte despre ‘mari depozite ilegale’ în Albania, Bosnia şi Croaţia şi despre ‘acces la cantităţi considerabile de arme cum ar fi lansatoare de rachete antitanc şi echipament antiaerian’.

„Grupurile vorbitoare de albaneză, cele turceşti şi cele din fosta Uniune Sovietică încearcă să-şi extindă interesele în UE şi ar putea exploata oportunităţile din posibila aderare a Bulgariei şi României la spaţiul Schengen şi recentele şi posibilele viitoare măsuri de eliminare a vizelor de intrare în UE pentru statele din Balcanii de Vest, Ucraina şi Republica Moldova”, se precizează în raport.


„Am redactat un raport obiectiv fără influenţă politică. Depinde de decidenţii politici să aleagă felul de a reacţiona. Vom înainta studiul miniştrilor de interne ai statelor din UE în luna iunie şi va depinde de ei să facă vreo modificare a priorităţilor UE”, a declarat pentru EUObserver directorul Europol, Rob Wainwright.

„Posibila aderare la Schengen a Bulgariei şi României şi liberalizarea regimului vizelor pentru Ucraina – acestea ar putea fi considerate noi oportunităţi pentru crima organizată. Însă nu ar trebui să supraestimăm puterea actualelor aranjamente de frontieră. Au găsit deja multe moduri de a opera în UE”, a adăugat el.

Wainwright a subliniat că este dificil de vorbit de o ‘ligă a campionilor’ a principalelor bande criminale din Europa, din cauza relaţiilor complexe dintre acestre grupuri, însă a precizat că cele vorbitoare de albaneză, cele vest-africane, organizaţiile italiene ‘tradiţionale’ şi grupurile lituaniene şi poloneze ‘emergente’ reprezintă ameninţări foarte mari.

Studiul mai notează că bandele exploatează revoltele din Libia şi Tunisia. „Grupările de crimă organizată ajută câteva mii de imigranţi ilegali, în majoritate de origine tunisiană, în încercarea lor de a traversa Marea Mediterană şi de a ajunge în Europa”, notează documentul citat.

„Numărul mare şi în creştere de imigranţi ilegali din ţări şi regiuni în care grupurile islamiste teroriste sunt active – precum Cecenia, Afganistan, Irak, Pakistan şi Somalia – creează posibilitatea ca diverse canale pentru imigraţie ilegală să fie folosite tot mai mult de cei care încearcă să angajeze activităţi teroriste în UE”, specifică documentul.

Europol notează că criza economică îi face pe tot mai mulţi experţi din domeniile logisticii maritime, farmaceuticii, ingineriei, dreptului şi justiţiei să colaboreze cu infractorii. De asemenea, tot mai mulţi oameni sunt dispuşi să lucreze ca transportatori de droguri sau bani.

Grupurile infracţionale folosesc fonduri offshore din centre bancare precum Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite pentru a spăla bani. Inspectorii judiciari sunt însă îngrijoraţi de dezvoltarea ‘trocurilor’ în care o bandă îi plăteşte alteia pentru droguri cu arme furate sau pentru servicii ale victimelor traficului de fiinţe umane cu cărţi de credit furate.

Un raport fără efecte juridice

Raportul Europol nu are efecte juridice, însă poate produce o atmosferă ostilă aderării României şi Bulgariei la zona Schengen, in chiar perioada în care statele UE discută, de pe poziţii contradictorii, această aderare.

Şeful Departamentului pentru afaceri Europene al Guvernului României, Bogdan Mănoiu, a subliniat, joi, că raportul Europol nu are efecte juridice asupra aderării la Schengen, dar a atras atenţia asupra contextului de politizare a aderării.

”Europol este un organism al Uniunii Europene, se bazează pe determinări faptice, din teren, verificabile, dar procedural nu cred că poate influenţa. Cunoaşteţi foarte bine că discuţia este intens politizată, există contraargumente de o cu totul altă natură, care au împiedicat până acum degajarea unei decizii favorabile în Consiliu, cu privire la România, şi nu putem exclude nicio variantă. Aici ar trebui examinat şi luat în considerare cu toată atenţia acest raport, chiar dacă sub aspect procedural nu intervine direct”, a spus oficiaulul guvernamental român.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: