joi

28 martie, 2024

16 iulie, 2020

Parlamentul European insistă pentru implementarea unor politici de sănătate comune în interiorul Uniunii după ce criza coronavirus a demonstrat că lipsa măsurilor unitare și coordonate la nivelul UE 27 a condus la răspândirea virusului în toată Europa.

Imediat după debutul crizei, statele membre s-au confruntat cu lipsa acută a materialelor sanitare și a medicamentelor, situație analizată rapid de Parlamentul European, care a emis un raport cu prime recomandări.

Chestiunea momentului: reducerea dependenței de producția din China și India

Cele mai puternice concluzii ale raportului ”Shortage of medicines” se referă la nevoia reducerii urgente a dependenței de China și India în ceea ce privește produsele sanitare, la consolidarea mecanismului de management al dezastrelor și la crearea de stocuri de medicamente.


Europarlamentarul PNL Marian Jean Marinescu a avut o contribuție importantă la acest raport, cu amendamente care vizează chestiuni importante de nuanță referitoare la criza medicamentelor.

 ” Am depus 12 amendamente la Raportul privind criza medicamentelor. Amendamentele mele urmăresc în principal eliminarea cauzelor crizei medicamentelor, precum: prețurile mari, lipsa de transparență a fondurilor pentru cercetare, exportul paralel. Obiectivul meu principal este acela de reduce imensele diferențe între Estul și Vestul Europei în ce privește accesul pacienților la serviciile de sănătate și la medicamente”, spune Marian Jean Marinescu.

Document de poziție PPE privind Sănătatea

Grupul PPE din Parlamentul European a elaborat chiar și un document de poziție privind Sănătatea, în care a solicitat mobilizare pentru dezvoltarea unui vaccin Covid-19 precum și realizarea unui plan de acces la tratament pentru cetățenii europeni, indiferent de țara în care trăiesc.

Poziția grupului privește peste criza coronavirus, PPE insistând pentru susținerea investițiilor menite să reducă diferența de calitate a serviciilor de sănătate și a infrastructurii de sănătate care se constată la această oră pe continent.


Ca parte a planului PPE de a pune în fruntea agendei UE problemele de Sănătate, familia politică a mai solicitat elaborarea unui Master plan de luptă împotriva cancerului și reducerea TVA la comerțul cu fructe și legume.

Argumentele în favoarea politicii comune europene pentru sănătate, prezentate de Marian Jean Marinescu: ”Problema este că politicile care vizează cel mai mare număr de cetățeni, educație, sănătate, turism, nu sunt europene.

Cred că trebuie să începem să ne gândim și la politici comune și în aceste direcții. în sănătate avem diferențe de nivel în finanțare și dotare, iar în educație nu avem o cultură comună și temele sunt foarte diferite, însă s-a făcut un pas spre o politică comună prin crearea unui program de sănătate ca urmare a crizei. În sănătate avem diferențe de nivel în finanțare și dotare, de aceea  trebuie să facem eforturi mari pentru a ajunge la o politică comună pentru a  reduce inegalitatea dintre Est și Vest”.

Documentul de poziție pe Sănătate al PPE mai face apel la standarde comune în colectarea și analiza datelor de sănătate.

Comisie a Parlamentului European dedicată luptei împotriva cancerului

PPE a făcut ulterior pași către implementarea precederilor conținute de Documentul de poziție pe Sănătate, la inițiativa lui Marian Jean Marinescu fiind înființată o Comisie a Parlamentului European dedicată combaterii cancerului.

Marian Jean Marinescu este singurul român reprezentant PPE între cei 33 de membri ai comisiei, care urmează să activeze timp de 1 an.

” Preocuparea mea pentru lupta împotriva cancerului a început însă cu mulți ani în urmă și am avut suficient timp să ajung la concluzia că dacă Europa vrea cu adevărat să miște lucrurile în domeniul sănătății, atunci avem nevoie de o politică de sănătate comunā.

În combaterea cancerului, avem nevoie de cercetare și inovare și apoi, trebuie să avem acces egal la rezultatele cercetării și inovării. Pentru a reduce diferențele regionale, este foarte important ca pe lângă creșterea fondurilor pentru Horizon Europe, să modificăm raportul între Est și Vest privind accesarea fondurilor,  pentru că în prezent 95% din fonduri sunt folosite de cercetătorii din Vestul Europei.

Pentru acces egal la medicamente inovative avem nevoie de un model comun de stabilire a prețurilor medicamentelor, de transparență a fondurilor investite în cercetare de către industria farmaceutică pentru că investiția lor în cercetare influențează prețul final al medicamentelor, dar în prezent aceste informații nu sunt publice”, a declarat europarlamentarul PNL pentru cursdeguvernare.ro.

Potrivit statisticilor oficiale, cancerul omoară în fiecare an aproximativ 9 milioane de oameni la nivel global, decesele din UE provocate de cancer fiind de 1,3 milioane, anual.

Comisia specială constituită de Parlamentul European pleacă de la premisa că boala nu este doar o problemă națională, în consecință nici soluția nu poate fi națională. Noua comisie își propune să promoveze un plan european de combatere a cancerului bazat pe următoarele componente:

  • Creșterea gradului de conștientizare prin promovarea stilului de viață sănătos
  • Dezvoltarea unei strategii comune de depistare precoce a bolii
  • Sprijinirea cercetării pentru consolidarea prevenirii, diagnosticului, tratamentului și inovării
  • Dezvoltarea infrastructurii necesare eHealth
  • Implementarea unei Directiv unice de Sănătate care să permită bolnavilor să fie consultați de specialiștii cei mai potriviți pentru tratamentul lor
  • Reducerea inegalităților
  • Instituirea unui cadru mai eficient pentru tratarea copiilor bolnavi de cancer
  • Eliminarea problemei comune a lipsei medicamentelor și reducerea prețului acestora
  • Accesul pacienților la îndrumare și ajutor pe timpul bolii, dar și în perioada de recuperare

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: