cursdeguvernare

vineri

11 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Europa se pregăteşte de ieşirea Greciei din zona euro

15 mai, 2012

Pieţele financiare fac pregătiri în grabă pentru o ieşire a grecilor din zona euro, după o zi de turbulenţe politice şi economice, încheiate cu elita politică a Europei care a admis pentru prima dată că ar putea fi imposibil să menţină moneda unică intactă, scrie The Guardian.

Cu încercări în Atena pentru a forma un guvern după alegerile nefericite de săptămâna trecută, liderii europeni au abordat problema care până acum era un tabu: posibilitatea că Grecia ar putea să părăsească euro.

Acţiunile, uleiul şi euro, au fost toate vândute în mare măsură de luni, în aşteptarea că partidele anti-austeritate ar acumula sprijin în cea de-a doua parte a alegerilor din Grecia şi care ar putea fi ţinute luna următoare, aducând tensiunile dintre Grecia şi creditorii săi europeni la un punct culminant.


Discuţii critice sunt programate să continue în Atena între toţi liderii de partid, deşi decizia preşedintelui Karolos Papoulias de a prelungi negocierile a venit, în ciuda semnelor răspândite privind drumul Greciei spre colaps.

George Osborne a avertizat că perspectiva ca Grecia să se prăbuşească din zona euro a fost dăunătoare economiilor din Europa.

Incertitudinea asupra viitorului a luptei naţiunilor din eurozonă a avut un „impact real”, asupra creşterii, a spus el.

Vorbind la Bruxelles, unde participă la discuţii asupra crizei, Osborne a criticat „speculaţiile deschise” de către unii membri ai zonei euro.


„Criza din zona euro este foarte gravă şi are un impact real asupra creşterii economice pe continentul european, inclusiv în Marea Britanie si aceasta este incertitudinea care cauzează daune”, a adăugat el.

„Desigur, ţările au de luat decizii dificile cu privire la finanţele publice. Noi ştim asta în Marea Britanie. Dar e speculaţie deschisă a unor membri ai zonei euro cu privire la viitorul unor ţări din eurozonă, speculaţie despre care eu cred că realizează un prejudiciu real în întreaga economie europeană”.

Dar, în ciuda turbulenţelor de pe pieţele şi a stării de spirit anti-austeritate care se reflectă în alegerile din Grecia şi Franţa, reuniunea miniştrilor de finanţe la Bruxelles a insistat că nu ar putea fi vorba de o relaxare a condiţiilor dure pe care Atena a fost de acord de anul trecut să-l implementeze, în schimbul unui pachet de salvare de 130 de miliarde de dolari finanţat de către UE şi FMI. Discuţiile au deschis probabilitatea de Grecia să renunţe de bunăvoie sau să fie dată afară din zona euro, poate chiar ca Grecia să trebuiască să părăsească UE.

Cancelarul Angela Merkel a subliniat că Grecia ar fi „întotdeauna în UE”, o declaraţie ce poate fi interpretată şi în sensul că ar putea să nu fie întotdeauna în zona euro.

În urma sugestiilor lui Jean-Claude Juncker, prim-ministrul Luxemburgului şi preşedintele Eurogrupului, cum că respectivul calendar de reducere a datoriilor Greciei ar trebui să fie relaxat, germanii au precizat clar faptul că nici o astfel de relaxare nu ar putea fi permisă.

Pieţele se pregatesc pentru cifrele aşteptate marţi pentru a demonstra că zona euro este în mod oficial într-o recesiune dublă şi se tem că evenimentele din ultimele zile vor intensifica criza.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: