Analiză

O problemă-cheie pentru dezvoltarea României: unde au ajuns decalajele în profil teritorial

Decalajele în materie de PIB/locuitor între regiunile României se vor reduce până în anul 2023 dar, în majoritatea cazurilor, pe baza amplificării declajelor între județele… Mai mult

08.01.2020

La obiect

România are nevoie de ajutor de la Bruxelles pentru salvarea sistemului energetic naţional, respectiv a Complexului Energetic Oltenia

Sistemul energetic național (SEN) nu va mai putea asigura nici măcar prin importuri energia necesară României, dacă nu vor fi înlocuite capacităţile de producţie a… Mai mult

07.01.2020

Analiză

5 date economice pentru anii care vin – Prognoza oficială vs. cea a FMI

Față în față: datele din prognoza FMI privind România și cele ale Comisiei Nationale pentru Strategie și Prognoză pe care lucrează, îndeobște guvernele noastre. Pentru… Mai mult

07.01.2020

La obiect

O mică temă pentru Finanțe și ANAF: Circa 25% de companii nu și-au depus bilanțurile în 2018, de peste două ori mai multe decât în 2014

Peste 200.000 de companii nu și-au depus bilanțurile în 2018, de peste două ori mai multe decât la nivelul anului 2014, reiese din datele comunicate… Mai mult

06.01.2020

Cronicile

Europa la negru: Evaziune fiscală de un trilion de euro pierderi anual și corupție de 325 de miliarde de euro pe an

de Elena Poenaru 15.4.2013

Evaziunea fiscală cauzează pierderi Uniunii Europene de circa 1 trilion de euro anual, a spus preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, vineri, când a anunţat că liderii europeni vor discuta problema la un summit luna viitoare, potrivit Reuters.

Hemoragia veniturilor din taxe este echivalentă cu întregul PIB al Spaniei şi depăşeşte cu mult un total de 400 de miliarde de euro care au fost acordate Greciei, Irlandei, Portugaliei şi Ciprului pentru următorii ani.

“Trebuie să profităm de acest moment politic pentru a rezolva această problemă foarte importantă”, a spus Rompuy, care conduce întâlnirea liderilor UE.

“Evaziunea fiscală este nedreaptă faţă de cetăţenii care lucrează din greu şi-şi plătesc impozitele, pentru ca societatea să funcţioneze. Este incorectă faţă de companiile care-şi plătesc taxele, dar nu pot concura cu alţii care nu le plătesc”, a spus el.

Mesajul lui Rompuy şi adăugarea acestui subiect pe agenda summitului de la Bruxelles, din 22 mai, vor creşte presiunea asupra Austriei pentru a se conforma cu restul UE în ceea ce priveşte secretul bancar.

Austria este singurul stat membru UE care nu vrea să semneze regulile europene referitoare la schimbul automat de date ale deţinătorilor de conturi bancare, iar ministrul de finanţe austriac spune că intenţionează să protejeze istoria lungă a Austriei referitoare la secretul bancar.

De altfel, Austria a atacat Marea Britanie în legătură cu spălarea de bani, înaintea reuniunii UE de la Dublin. Ministrul de finanţe austriac, Maria Fekter, a descris Marea Britanie ca find “insula celor binecuvântaţi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani”, într-n interviu pentru ziarul austriac Kurier, joi, citat de EUObserver.

Comparând Marea Britanie şi “protectoratele” – micro-statele în care se aplică   legea britanică – cu Ciprul, în ceea ce priveşte găzduirea unor fundaţii şi trusturi secrete, ea a precizat că: “În timp ce cerem abolirea fundaţiilor secrete din Cipru, pentru a elimina spălarea de bani, acelaşi lucru trebuie să-l solicităm şi Marii Britanii”.

Apoi a adăugat: “Vrem o înregistrare de încredere privind Insulele Canalului, dar şi pentru ţări în care se aplică legile britanice, cum ar fi Insulele Cayman , Insulele Virgine sau Gibraltar…Toate acestea sunt zone care sunt paradisuri fiscale pentru unii”.

Corupţia costă ţările UE 323 de miliarde de euro în fiecare an

Corupţia costă ţările membre UE circa 323 de miliarde de euro anual, spune un nou raport, citat de EurActiv, în ciuda imaginii Europei de jucător important în lupta contra acestui fenomen.

Raportul publicat de Hertie School of Governance din Berlin, arată că, de fapt, costurile reale ale corupţiei sunt cu mult mai mari decât de estima iniţial, la circa 100 de miliarde de euro.

Studiul arată că există o corelaţie între ratele corupţiei şi deficitele bugetare din UE, în special din Italia şi Grecia.

Nivelul corupţiei a fost calculat luând Danermarca, ţara considerată cel mai puţin coruptă din UE, ca punct de referinţă pentru a estima pierderile totale suferite de ţările UE în general.

“Este scandalos că cifrele sunt mult mai mari decât cele anterioare”, spune europarlamentarul german Jens Geier, din partea socialiştilor şi democraţilor, care face parte din comisia de buget a Parlamentului European.

“Cifrele anterioare erau în jur de 100 de milioane de euro, dar acum este vorba despre o valoare de trei ori mai mare, ceea ce arată cu adevărat că fenomenul corupţiei şi comportamentul fraudulos sunt o problemă masivă a statelor membre ale UE”, a spus el pentru sursa citată.

Costurile estimate ale corupţiei citate în raport ajung la aproape o treime din bugetul UE propus pentru perioada 2014-2020.

Cele mai corupte ţări din raport sunt Slovacia România, Italia, Letonia, Ungaria şi Grecia.

Studiul corelează coupţia din guvern cu nivelele scăzute ale colectării taxelor şi impozitelor şi cu deficitele bugetare – toate pot explica actualul climat economic din Grecia şi Italia.

Alina Mungiu-Pippidi, profersor la Hertie School şi autor al raportului, spune că sumele indică faptul că instituţiile UE s-ar putea să fi subestimat costurile corupţiei. “Aşa cum se poate vedea în raport, unele dintre consecinţele majore ale corupţiei sunt problemele economice, care sunt legate de colectarea de taxe şi deficitele bugetare mari”, a spus ea, întro conferinţă la Parlamentul European.

Studiul german mai pune sub semnul întrebării credinţele legate de impactul pozitiv asupra nivelului corupţiei obţinut prin aderarea la UE.

Spania, Grecia şi Italia arată în mod clar o regresie în indexul corupţiei, în ciuda faptului că sunt membri ai UE de foarte mult timp. “Într-adevăr europenizarea ajută la o mai bună guvernare? Ei bine, Italia şi Grecia au regresat la acest capitol foarte mult, în ultimii ani. Aşa că se pare că nu i-a îmbunătăţit guvernarea”, spune Pippidi.

Vorbitorii la acest eveniment au subliniat şi gravitatea situaţiei bazată pe aceste noi date, care relevă o problemă mult mai mare decât se credea până acum în ceea ce priveşte corupţia în statele membre.

Potrivit lui Mungiu-Pippidi, “acesta este doar vârful icebergului. Vor mai fi date publicităţii şi alte cifre. Acesta este doar începutul”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.4.2013

Un raspuns

  1. qaziol
    15.4.2013, 10:30 am

    Parerea mea este ca in UE cel putin jumatate din economie este subterana. Ceea ce este un lucru bun. Evaziunea fiscala nu e coruptie. Fluxul de bani arata inspre cetateni. Coruptie este cand fluxul de bani merge de la cetateni la stat (ex.: dai bani la functionar ca sa obtii un serviciu, statul pune taxe suplimentare ca sa incaseze bani pentru pomeni)

Lăsați un comentariu


Stiri

Pilonul 2 de pensii – cel mai bun randament anual din ultimii 9 ani, de 11,8% în 2019

Adrian N Ionescu

Cele 7 fonduri de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul 2) au realizat în 2019 un randament mediu de 11,8%, cea mai bună performanţă din ultimii… Mai mult

Europa

UE a tăiat Turciei 75% din fondurile de preaderare. Președintele Erdogan cere UE să-i sprijine politica față de Libia

Iulian Soare

Uniunea Europeană a tăiat dramatic în acest an din fondurile dedicate asistenţei de preaderare pentru Turcia din cauza unei dispute pe tema forajelor de gaze… Mai mult

Europa

Airbus a efectuat primele decolări complet automatizate, pe baza recunoaşterii vizuale

Iulian Soare

Grupul aeronautic Airbus a anunţat vineri că efectuat cu succes prima decolare bazată pe recunoaştere vizuală, complet automatizată, cu un avion de test din familia… Mai mult

Europa

Libia: Şeful guvernului cere o forţă militară internaţională împotriva ofensivei mareșalului Khalifa Haftar

Iulian Soare

Şeful guvernului libian de uniune naţională (GNA), Fayez al-Sarraj, a cerut desfăşurarea unei ”forţe internaţionale de protecţie” în Libia în cazul în care mareşalul Khalifa… Mai mult

Stiri

Administrația Donald Trump relaxează standardele nutriționale din școlile americane, impuse de fosta prima doamnă Michelle Obama

Iulian Soare

Departamentul Agriculturii SUA (USDA) a luat măsuri pentru relaxarea meniurilor cantinelor școlare din colegiile americane, renunțând la standardele de nutriționale introduse la inițiativa fostei Prime… Mai mult

Europa

Kristalina Georgieva – FMI: Inegalitățile sociale pot duce la o criză globală la fel de „tulburătoare” ca aceea de acum 100 de ani

Adrian N Ionescu

Lumea riscă o criză cel puțin la fel de profundă, în deceniul următor, ca aceea declanșată în acum 100 de ani, cunoscută ca „Marea Depresie”.… Mai mult

Stiri

Kelemen Hunor: UDMR ar pierde 20% din primării la alegerile locale în două tururi

Vladimir Ionescu

UDMR preferă alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, pentru că în cazul a două tururi, ar putea să piardă 20% dintre primari. “Greul de… Mai mult