fbpx

Chestiunea

Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult

14.01.2021

La obiect

Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult

13.01.2021

La obiect

Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult

13.01.2021

La obiect

Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult

13.01.2021

Europa la negru: Evaziune fiscală de un trilion de euro pierderi anual și corupție de 325 de miliarde de euro pe an

de Elena Poenaru 15.4.2013

Evaziunea fiscală cauzează pierderi Uniunii Europene de circa 1 trilion de euro anual, a spus preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, vineri, când a anunţat că liderii europeni vor discuta problema la un summit luna viitoare, potrivit Reuters.

Hemoragia veniturilor din taxe este echivalentă cu întregul PIB al Spaniei şi depăşeşte cu mult un total de 400 de miliarde de euro care au fost acordate Greciei, Irlandei, Portugaliei şi Ciprului pentru următorii ani.

“Trebuie să profităm de acest moment politic pentru a rezolva această problemă foarte importantă”, a spus Rompuy, care conduce întâlnirea liderilor UE.

“Evaziunea fiscală este nedreaptă faţă de cetăţenii care lucrează din greu şi-şi plătesc impozitele, pentru ca societatea să funcţioneze. Este incorectă faţă de companiile care-şi plătesc taxele, dar nu pot concura cu alţii care nu le plătesc”, a spus el.

Mesajul lui Rompuy şi adăugarea acestui subiect pe agenda summitului de la Bruxelles, din 22 mai, vor creşte presiunea asupra Austriei pentru a se conforma cu restul UE în ceea ce priveşte secretul bancar.

Austria este singurul stat membru UE care nu vrea să semneze regulile europene referitoare la schimbul automat de date ale deţinătorilor de conturi bancare, iar ministrul de finanţe austriac spune că intenţionează să protejeze istoria lungă a Austriei referitoare la secretul bancar.

De altfel, Austria a atacat Marea Britanie în legătură cu spălarea de bani, înaintea reuniunii UE de la Dublin. Ministrul de finanţe austriac, Maria Fekter, a descris Marea Britanie ca find “insula celor binecuvântaţi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani”, într-n interviu pentru ziarul austriac Kurier, joi, citat de EUObserver.

Comparând Marea Britanie şi “protectoratele” – micro-statele în care se aplică   legea britanică – cu Ciprul, în ceea ce priveşte găzduirea unor fundaţii şi trusturi secrete, ea a precizat că: “În timp ce cerem abolirea fundaţiilor secrete din Cipru, pentru a elimina spălarea de bani, acelaşi lucru trebuie să-l solicităm şi Marii Britanii”.

Apoi a adăugat: “Vrem o înregistrare de încredere privind Insulele Canalului, dar şi pentru ţări în care se aplică legile britanice, cum ar fi Insulele Cayman , Insulele Virgine sau Gibraltar…Toate acestea sunt zone care sunt paradisuri fiscale pentru unii”.

Corupţia costă ţările UE 323 de miliarde de euro în fiecare an

Corupţia costă ţările membre UE circa 323 de miliarde de euro anual, spune un nou raport, citat de EurActiv, în ciuda imaginii Europei de jucător important în lupta contra acestui fenomen.

Raportul publicat de Hertie School of Governance din Berlin, arată că, de fapt, costurile reale ale corupţiei sunt cu mult mai mari decât de estima iniţial, la circa 100 de miliarde de euro.

Studiul arată că există o corelaţie între ratele corupţiei şi deficitele bugetare din UE, în special din Italia şi Grecia.

Nivelul corupţiei a fost calculat luând Danermarca, ţara considerată cel mai puţin coruptă din UE, ca punct de referinţă pentru a estima pierderile totale suferite de ţările UE în general.

“Este scandalos că cifrele sunt mult mai mari decât cele anterioare”, spune europarlamentarul german Jens Geier, din partea socialiştilor şi democraţilor, care face parte din comisia de buget a Parlamentului European.

“Cifrele anterioare erau în jur de 100 de milioane de euro, dar acum este vorba despre o valoare de trei ori mai mare, ceea ce arată cu adevărat că fenomenul corupţiei şi comportamentul fraudulos sunt o problemă masivă a statelor membre ale UE”, a spus el pentru sursa citată.

Costurile estimate ale corupţiei citate în raport ajung la aproape o treime din bugetul UE propus pentru perioada 2014-2020.

Cele mai corupte ţări din raport sunt Slovacia România, Italia, Letonia, Ungaria şi Grecia.

Studiul corelează coupţia din guvern cu nivelele scăzute ale colectării taxelor şi impozitelor şi cu deficitele bugetare – toate pot explica actualul climat economic din Grecia şi Italia.

Alina Mungiu-Pippidi, profersor la Hertie School şi autor al raportului, spune că sumele indică faptul că instituţiile UE s-ar putea să fi subestimat costurile corupţiei. “Aşa cum se poate vedea în raport, unele dintre consecinţele majore ale corupţiei sunt problemele economice, care sunt legate de colectarea de taxe şi deficitele bugetare mari”, a spus ea, întro conferinţă la Parlamentul European.

Studiul german mai pune sub semnul întrebării credinţele legate de impactul pozitiv asupra nivelului corupţiei obţinut prin aderarea la UE.

Spania, Grecia şi Italia arată în mod clar o regresie în indexul corupţiei, în ciuda faptului că sunt membri ai UE de foarte mult timp. “Într-adevăr europenizarea ajută la o mai bună guvernare? Ei bine, Italia şi Grecia au regresat la acest capitol foarte mult, în ultimii ani. Aşa că se pare că nu i-a îmbunătăţit guvernarea”, spune Pippidi.

Vorbitorii la acest eveniment au subliniat şi gravitatea situaţiei bazată pe aceste noi date, care relevă o problemă mult mai mare decât se credea până acum în ceea ce priveşte corupţia în statele membre.

Potrivit lui Mungiu-Pippidi, “acesta este doar vârful icebergului. Vor mai fi date publicităţii şi alte cifre. Acesta este doar începutul”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.4.2013

Un raspuns

  1. qaziol
    15.4.2013, 10:30 am

    Parerea mea este ca in UE cel putin jumatate din economie este subterana. Ceea ce este un lucru bun. Evaziunea fiscala nu e coruptie. Fluxul de bani arata inspre cetateni. Coruptie este cand fluxul de bani merge de la cetateni la stat (ex.: dai bani la functionar ca sa obtii un serviciu, statul pune taxe suplimentare ca sa incaseze bani pentru pomeni)

Lăsați un comentariu


Stiri

Deținuții au fost incluși în categoriile care au prioritate la vaccinare

Vladimir Ionescu

Odată cu lucrătorii din HoReCa, bancherii și personalul instituțiilor și unităților care lucrează cu publicul, și deținuții au fost incluși printre categoriile care au prioritate… Mai mult

Europa

Weekendul protestelor în Rusia – Demonstrații pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi și anti-Putin

Iulian Soare

Susținătorii lideruui opoziției ruse Alexei Navalnîi (foto), acum în închisoare, protestează pe străzile Moscovei și alealtor orașe, pentru eliberarea opozantului rus și împotriva lui Vladimir… Mai mult

Europa

Președintele Joe Biden a cerut o analiză a extremismului din SUA după asaltul asupra Capitoliului

Iulian Soare

Preşedintele american Joe Biden a cerut vineri echipei sale să realizeze „o analiză exhaustivă a ameninţărilor” pe care le reprezintă extremismul violent la nivel intern… Mai mult

Europa

Ombudsmanul UE investighează Comisia Europeană privind contractarea vaccinurilor anti-COVID-19

Adrian N Ionescu

Ombudsmanul european a anunţat vineri lansarea unei investigaţii în legătură cu regimul de secret în care Comisia Europeană abordează contractele de achiziţie a vaccinurilor anti-COVID-19.… Mai mult

Stiri

Curtea Constituținală critică modul de legiferare „defectuos” a punctului de pensie, forțată de PSD anul trecut

Vladimir Ionescu

Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 a creat, din cauza modului defectuos de legiferare, o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative a valorii punctului de pensie,… Mai mult

Europa

27 de ani de închisoare pentru românul implicat în moartea imigranților vietnamezi sufocați într-un camion frigorific în 2019

Vladimir Ionescu

La 27 de ani de închisoare a fost condamnat Gheorghe Nica (43 de ani), implicat în moartea a 39 de imigranți vietnamezi, sufocați într-un camion… Mai mult

Europa

Noua administrație Biden pune presiune pe Germania să oprească North Stream 2

Iulian Soare

Noua administrație americană este la fel de vehementă ca cea veche împotriva construcției conductei Nord Stream 2, proiectul reprezentând un obstacol în relația Washington-Berlin. Într-o… Mai mult