duminică

14 iulie, 2024

1 octombrie, 2023

Prima fază a Mecanismului UE de ajustare la frontiere a emisiilor de carbon (CBAM) începe duminică (1 octombrie), obligând exportatorii din șase sectoare industriale cu consum intens de carbon să-și raporteze emisiile autorităților UE.

Mecanismul își propune să ofere condiții de concurență echitabile pentru producătorii din UE (care plătesc pentru permisele de poluare cu carbon în cadrul Schemei de comercializare a certificatelor de emisii ale blocului), dar sunt expuși concurenței din partea firmelor străine care sunt supuse unor reguli de mediu mai slabe.

În cadrul CBAM, producătorii străini vor trebui să plătească același preț al carbonului ca și producătorii din UE, o mișcare menită teoretic să încurajeze producția mai curată în străinătate și să împiedice relocarea industriilor europene.


În faza inițială, CBAM va viza importurile a șase sectoare industriale intensive în carbon – fier și oțel, ciment, îngrășăminte, aluminiu, generarea de energie electrică și hidrogen.

Începând cu 1 octombrie, firmele străine din acele sectoare vor trebui să colecteze date privind emisiile și să le raporteze într-un registru de tranziție găzduit de Comisia Europeană pentru a putea continua să exporte în Europa.

De la 1 ianuarie 2026, importatorii celor șase tipuri de produse în cauză vor trebui să declare în fiecare an cantitatea de mărfuri importată în UE în anul precedent, precum și emisiile de carbon încorporate ale acestora. Pe baza datelor raportate, aceștia vor trebui apoi să plătească o taxă de „ajustare” pentru a acoperi decalajul de preț al carbonului dintre produsele din afara UE și cele ale UE.

Industria chimică germană se plânge de „nebunia birocratică”

Consecințele pe care schema le va avea asupra comerțului internațional nu sunt încă cunoscute, dar industria chimică germană s-a plâns deja de „nebunia birocratică” pe care o va crea CBAM.


Potrivit unui nou raport al The Conference Board, organizație a omunității de afaceri, se așteaptă ca CBAM să crească prețul produselor importate în Europa și să influențeze deciziile de cumpărare, ceea ce duce la potențiale consecințe asupra comerțului global.

Costul direct al taxei de emisii de carbon și costul administrativ adăugat de la CBAM ar putea duce la creșterea prețului bunurilor și serviciilor.

Noul sistem s-ar putea dovedi a fi o povară administrativă uriașă pentru importatori și producătorii din afara UE, dar și pentru autoritățile țărilor UE.

Implementarea CBAM va varia probabil de la o țară la alta, așa cum este cazul Schemei de comercializare a certificatelor de emisii, unde abordările autorităților naționale competente pot varia. Diferiții timpi de procesare a datelor și capacitatea de verificare a emisiilor între statele membre ar putea duce, de asemenea, la blocaje în proces, avertizează raportul.

Și producătorii de oțel europeni au avertizat anterior despre CBAM, spunând că eliminarea simultană a creditelor gratuite pentru poluare cu carbon în cadrul ETS le va submina capacitatea de a concura cu producătorii străini.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: