vineri

29 martie, 2024

3 mai, 2022

O creștere accelerată a cererii de pompe de căldură și panouri solare, combinată cu blocajele de pe lanțurile globale de aprovizionare începe să producă penurie de materiale în Cehia, deoarece producătorii se concentrează pe piețele vest-europene, unde consumatorii își permit prețuri mai mari, scrie Euractiv.

Experții avertizează că problema se va răspândi și în alte țări din Europa Centrală și de Est, unde riscă să afecteze tranziția către un mod verde de producere a energiei.

În majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, gazul joacă un rol important în sectorul încălzirii. Odată cu creșterile recente ale prețurilor și viitorul incert al importurilor rusești, cererea de surse regenerabile este în creștere atât în rândul companiilor, cât și al populației.


Companiile din Cehia nu mai pot face față presiunilor actuale din piață, potrivit relatărilor din presa locală, din cauza cererii foarte mari, da și a penuriei de materiale și muncitori.

Cererea a fost parțial antrenată de o modificare adusă recent la schema de stat pentru subvenționarea acestor tipuri de energii. Dacă înainte Cehia și Slovacia favoriza instalațiile pe gaz, atenția s-a mutat acum pe pompele de căldură și pe alte surse regenerabile.

„Anularea sprijinului de subvenție pentru cazanele pe gaz și, dimpotrivă, majorarea subvenției pentru pompele de căldură nu rezolvă situația. Rezultatul este că oamenii răspund cu o cerere masivă de surse regenerabile, în timp ce piața de aprovizionare nu este pregătită pentru o astfel de creștere”, a declarat Luděk Lošťák, proprietarul Zero living, o companie care instalează pompe și fotovoltaice.

Cererea de pompe de căldură și panouri solare este în creștere în toată Europa. Ministrul finlandez al Mediului, Emma Kari, a spus chiar că instalarea unor astfel de sisteme este un „act patriotic”.


Odată cu creșterea cererii, se prefigurează și teamă ca industria din Europa Centrală și de Est nu va putea face față. Aceasta este exacerbată și de deteriorarea situației pandemice în China, care exportă o componentă importantă pentru pompele de căldură – cercurile de răcire

vin odată cu deteriorarea situației pandemice din China, care exportă o componentă importantă pentru pompele de căldură – inelele de răcire. Cu toate acestea, țări precum Franța sau Germania nu se confruntă în prezent cu aceleași probleme ca Cehia.

Richard Paksi, de la grupul de interese slovac Buildings for Future, este de părere că majoritatea producătorilor se concentrează în prezent pe piețele vestice, deoarece sunt mai profitabile.

„În țările occidentale, gospodăriile își permit să plătească pentru o pompă de căldură. Subvențiile din programul Green Households (din Slovacia), care oferă maximum 3.400 de euro, sunt insuficiente, deoarece prețul acestor sisteme este de aproximativ 15.000 de euro”, a adăugat Paksi.

Ján Karaba, directorul Asociației Slovace de Fotovoltaic și SRE (SAPI), a precizat că piața de fotovoltaice este mai protejată, deoarece capacitățile de producție sunt semnificativ mai mari decât în cazul pompelor de căldură. Cu toate acestea, problemele apar la orizont.

„Există dificultăți cu transportul din China și, de asemenea, cu producția de profile de aluminiu, care sunt utilizate în timpul instalării”, a spus Karaba.

„Odată cu creșterea semnificativă a interesului pentru instalarea acestor surse, va crește și nevoia de forță de muncă calificată. Statele membre occidentale se confruntă deja cu o penurie tot mai mare și, nici în Slovacia, nu suntem pregătiți pentru această situație”, a adăugat el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: