luni

5 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 mai, 2016

euclid
Ministrul grec de Finanțe, Euclid Tsakalotos

Miniștrii de Finanțe din cele 19 state membre ale zonei euro vor avea luni o reuniune de urgență în încercarea de a ajunge la un acord cu privire la reformele adoptate de Grecia și a evita o repetare a negocierilor haotice care au avut loc anul trecut, informează AFP.

Reuniunea Eurogrupului, la care ar urma să fie discutată și o nouă restructurare a datoriilor Greciei, vine într-un context în care la Atena au fost organizate ample manifestații de protest față de adoptarea de către Parlament a unei reforme controversate a pensiilor și impozitelor.

Acest pachet de reforme a fost votat luni dimineață de către Parlament, în ciuda protestelor de stradă, în speranța că măsura va determina creditorii internaționali să deblocheze o nouă tranșă din creditul pentru Grecia.


O revizie favorabilă a acordului cu Grecia ar debloca peste 5 miliarde de euro, care ar urma să fie folosite, în mare parte, pentru achitarea datoriilor care ajung la maturitate în iunie și iulie.

Ministrul grec de Finanțe, Euclid Tsakalotos, a cerut sâmbătă partenerilor din zona euro să aprobe programul său economic, avertizând că eșecul discuțiilor ar putea avea costuri potențiale semnificative. „Nimeni nu ar trebui să creadă că o nouă criză grecească, care ar putea duce probabil la un nou stat eșuat în regiune, ar putea fi benefică pentru cineva”, a spus Tsakalotos.

În agenda oficială a reuniunii miniștrilor de Finanțe din zona euro, se precizează că Eurogrupul va discuta stadiul primei evaluări a programului de ajustare macroeconomică a Greciei precum și progresele realizate de Grecia și creditorii săi cu privire la pachetul de reforme necesar pentru finalizare primei evaluări. „Eurogrupul va discuta de asemenea posibile măsuri de relaxare a datoriei care să asigure că necesitățile de finanțare ale Greciei rămân la un nivel sustenabil,”, se precizează în agenda oficială.

Reuniunea extraordinară a Eurogrupului a fost convocată după ce la reuniunea care a avut loc la Amsterdam în data de 22 aprilie, miniștrii de Finanțe din zona euro nu au putut finaliza prima evaluare a programului cu Grecia, care conform calendarului inițial trebuia finalizată încă din luna decembrie a anului trecut. Spectrul unei noi crize în Grecia vine într-un moment în care în data de 23 iunie va fi organizat un referendum cu privire la rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: