miercuri

14 august, 2024

5 august, 2024

Se amplifică reacția împotriva deciziei Ungariei de a facilita acordarea de vize cetățenilor ruși și bieloruși, scrie Politico. După ce comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a avertizat că UE va lua măsuri în cazul în care sistemul de vize va fi încadrat ca „risc” pentru blocul comunitar, un grup de deputați europeni solicită executivului UE să adopte măsuri drastice împotriva Budapestei.

Comisia ar trebui să ia în considerare inclusiv suspendarea Ungariei din zona de liberă circulație Schengen, consideră semnatarii unei scrisori pe acest subiect.

Reamintim că Ungaria și-a extins în iulie (9 iulie) programul național de vizse, incluzând între potențialii beneficiari și cetățenii ruși și bieloruși. Deținătorul unui astfel de card are voie să lucreze în Ungaria fără autorizație de securitate și își poate aduce familiile în țară. Este valabil doi ani, dar poate fi prelungit. Oficial, deținătorul cardului nu este un lucrător-oaspete și deci nu apare nici în statistici și în diferite cote naționale.

(Citește și: Ungaria facilitează intrarea în Schengen a cetățenilor ruși și bieloruși)


„Facem apel la Comisia Europeană să ia măsuri urgente pentru a investiga decizia Ungariei, întrucât aceasta ar putea reprezenta o lacună și ar putea pune în pericol funcționarea spațiului Schengen, în general, și rolul său de spațiu sigur pentru cetățeni”, se arată într-o scrisoare inițiată de deputatul ceh Danuše Nerudová și de deputatul lituanian Petras Auštrevičius.

Printre sancțiunile posibile, introducerea controalelor la frontierele Ungariei

„În cazul în care guvernul maghiar refuză să își schimbe politica, Comisia și toți reprezentanții UE ar trebui să pună sub semnul întrebării prezența Ungariei în spațiul Schengen prin introducerea de noi măsuri de protecție a cetățenilor europeni, inclusiv noi controale la frontierele ungare, dacă este necesar”, continuă scrisoarea.

De asemenea, aceasta evocă posibilitatea ca alte state UE să nu recunoască vizele ungare și să introducă controale la frontierele țării.

Până duminică seara, scrisoarea fusese deja semnată de aproape 70 de eurodeputați, inclusiv foști prim-miniștri din Belgia și Irlanda.


Măsura reintroducerii controalelor la granițele Ungariei ar afecta în mod special românii și bulgarii, pentru care ar crește timpii de așteptare pentru intrarea în Schengen.

Drum liber spre Occident pentru spionii ruși

În vara anului 2022, UE și-a suspendat acordul de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia și a convenit să intensifice controlul asupra viitoarelor cereri depuse de turiștii ruși.

Cardul național al Ungariei ar putea pune în pericol acest cadru colectiv, întrucât ar putea slăbi obligația de „a evalua dacă persoanele care trec frontiera externă reprezintă o amenințare pentru ordinea publică, securitatea internă, sănătatea publică sau relațiile internaționale”, precum și aplicarea sancțiunilor la adresa Rusiei.

Cea mai mare îngrijorare vizează însă intrarea nestingherită în Schengen a spionilor ruși.

Controversatele norme „creează lacune grave pentru activitățile de spionaj” și ar putea permite „unui număr mare de ruși să intre în Ungaria cu o supraveghere minimă, reprezentând un risc grav pentru securitatea națională”, consideră mai mulți oficiali europeni.

Purtătorul de cuvânt al lui Orbán a descris acuzațiile drept „absurde și ipocrite” și a declarat că sistemul de migrație al Ungariei este „cel mai strict” din blocul comunitar.

Budapesta susține că cei cărora le-a acordat permise de muncă Schengen sunt muncitori care trebuie să lucreze la o centrală nucleară în Ungaria, la construcția căreia contribuie și Rusia.

Aproximativ 500 de agenți de informații sau spioni ruși au fost expulzați din UE de la începutul războiului din Ucraina în 2022, conform unui expert citat de Euronews.

„Rusia are mult mai puțini spioni „tradiționali” în Europa acum decât avea înainte de război. Așa că Rusia este nevoită să se bazeze din ce în ce mai mult pe alte forme de spionaj. Astfel, aceste sarcini nu vor fi îndeplinite de spioni deghizați în diplomați, ci mai degrabă în alte forme de „acoperire”, ca lucrători invitați, de exemplu”, a declarat András Rácz.

Consecințele corespunzătoare, așteptate după 19 august

Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, a trimis Ministrului de Interne de la Budapesta o serie de întrebări privind această schemă de vize pentru cetățenii ruși.

Ungaria are termen până la 19 august pentru a răspunde la întrebările anexate la scrisoarea comisarului, care se referă la motivele includerii celor două naționalități în regimul accelerat de vize.

Întrebările se referă, de asemenea, la criteriile de eligibilitate, controalele de securitate și punerea în aplicare a orientărilor UE.

După ce Bruxelles-ul va primi răspunsul, spune comisarul Johansson, se vor stabili „consecințele corespunzătoare”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: