sâmbătă

20 iulie, 2024

6 iulie, 2024

Tensiunile diplomatice cresc între Germania și Ungaria după ce Budapesta, anunță Politico, a anulat o întâlnire între ministrul de externe Péter Szijjártó și omologul său german, Annalena Baerbock, care era programată luni la Budapesta.

Demersul neobișnuit de ultim moment – ​​echivalent cu o confruntare diplomatică – vine după ce cancelarul german Olaf Scholz și alți lideri ai UE au criticat ferm vizita premierului maghiar Viktor Orbán la Moscova, unde s-a întâlnit vineri cu președintele rus Vladimir Putin.

Annalena Baerbock plănuia să ridice problema întâlnirii lui Orbán cu Putin în timpul vizitei sale la Budapesta de luni. Dar „spre surprinderea noastră, partea maghiară a anulat” întâlnirea cu Szijjártó, a declarat reporterilor un oficial al ministerului german de externe.


„Având în vedere călătoria surprinzătoare și necoordonată a premierului Orbán la Moscova, o discuție personală serioasă și sinceră între cei doi miniștri de externe ar fi fost foarte importantă. Regretăm anularea”, a spus oficialul, adăugând că călătoria va fi reprogramată pentru o dată ulterioară.

Un oficial maghiar a spus că Ministerul de Externe german și ambasada sa de la Budapesta au fost informate despre motivul amânării, dar au refuzat să-l numească public.

Vineri, Olaf Scholz s-a alăturat altor lideri ai UE, acuzându-l pe Orbán pentru întâlnirea cu Putin, subliniind că liderul maghiar – a cărui țară a preluat președinția rotativă a Consiliului UE la începutul acestei luni – „călătorește la Putin ca prim- ministru maghiar”, nu ca un trimis al UE.

Annalena Baerbock, care plănuise să viziteze Budapesta pentru prima dată de la preluarea mandatului în decembrie 2021, are reputația de a fi deosebit de vocală în criticile ei față de Ungaria, dar și față de alte țări, precum China.


De asemenea, Olaf Scholz l-a ”mustrat” luna trecută pe Viktor Orbán, refuzând pentru a doua oară la rând ca liderul maghiar să fie primit în Germania cu onoruri militare și să susțină alături de el o conferință de presă la sediul cancelariei din Berlin.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: