miercuri

24 aprilie, 2024

6 septembrie, 2022

Românii susțin sancțiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană și ajutorul pentru refugiații ucraineni, dar într-o măsură mai mică decât media UE, arată un sondaj Eurobarometru.

Eurobarometrul, realizat în iunie-iulie 2022, arată că 67% dintre respondenții români sunt optimiști cu privire la viitorul UE, ceea ce reprezintă o creștere cu opt puncte în comparație cu sondajul similar realizat în ianuarie-februarie anul acesta.

Opinii legate de război

Cetățenii europeni își confirmă sprijinul ferm pentru răspunsul UE la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În ceea ce privește acțiunile UE, la nivel european, sprijinul umanitar este cel mai aprobat (92% media UE vs 75 % în România), urmat de primirea ucrainenilor care fug din calea războiului (90 % media UE vs75 % în România).


69% dintre români sprijină sancțiunile economice impuse de UE guvernului rus, întreprinderilor și persoanelor fizice din Rusia, sub media europeană de 78%.

61% dintre români sunt în favoarea finanțării furnizării și livrării de echipamente militare către Ucraina (media UE: 68%), iar majoritatea absolută a respondenților români (61%) e mulțumită de răspunsul UE (media UE: 57%).

Percepția problemelor cu care se confruntă UE și România

71% dintre români cred că UE ar trebui să investească în energia din surse regenerabile (media UE: 87%), să își reducă dependența de sursele de energie rusești (70% vs 86% media UE) și că stocarea gazelor în țările UE ar trebui să fie efectuată rapid pentru a permite aprovizionarea neîntreruptă cu gaze în timpul iernii (70% vs 86% media UE).

Atunci când au fost întrebați despre cele mai importante probleme cu care se confruntă UE în prezent, majoritatea respondenților menționează „creșterea prețurilor/inflației/costului vieții” (34%) și „aprovizionarea cu energie” (28%), împreună cu „situația internațională” (de asemenea, 28%).


Creșterea prețurilor/inflației/costului vieții este, de asemenea, una dintre principalele preocupări la nivel național pentru mai mult de jumătate din respondenți (54%), urmată de „aprovizionarea cu energie” (22%) și de „situația economică” (20%).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: