miercuri

27 martie, 2024

16 martie, 2015

oamenipestrada_tnClimatul social în România anului 2014 este marcat de un puternic trend de îmbunătățire, față de 2013, dar și pe parcurs, din primăvară până în iarnă: mai optimiști, mai mulțumiți cu propria viață, mai încrezători în propriile instituții și în UE.

Ponderea celor care cred că ”direcția este greșită” se reduce de la 61% la 43%, în mai puțin de jumătate de an, a arătat sociologul Dumitru Sandu în prezentarea de la lansarea ultimului Eurobarometru, care a avut loc luni.

eurobarometru lucruri in directia buna


Totuşi, românii sunt preocupaţi  în egală măsură de somaj (30%), situaţia economică (30%) şi creşterea preţurilor(30%). Este percepţia românilor asupra principalelor probleme cu care se confruntă România.

La nivel personal, cele mai importante probleme sunt creșterea prețurilor/inflația (indicată de 38%), șomajul (17%) și situația financiară a gospodăriei (menționată de 23% dintre respondenții români).

Prin comparaţie, europenii sunt preocupaţi şi ei de situaţia economică, de şomaj, situaţia finanţelor publice şi imigraţie.

Situația economiei naționale era percepută ca fiind bună și foarte bună în cea de-a doua jumătate a anului 2014 de doar 17% dintre români, în timp ce 80% dintre aceștia o considerau ca fiind mai degrabă proastă și foarte proastă.


Procentul celor optimiști situează România sub media Uniunii Europene (33%),

Însă în creștere cu 3 puncte procentuale față de prima jumătate a anului 2014, şi datorită alegerilor prezidenţiale, este explicaţia sociologilor.

“Aceste percepții au fost evaluate în contextul aproprierii și desfășurării alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014, iar creșterea așteptărilor pentru următorul an poate fi pusă și pe seama schimbării politice ce urma să se petreacă, tendință observată și cu ocazia altor alegeri parlamentare sau prezidențiale”, se arată în studiu.

74% dintre români se declară optimişti în legătură cu viitorul UE (media europeană fiind de 56%), cu 11% mai mulţi în 2014 faţă de 2013.

53% dintre români sunt mulţumiţi de modul în care îşi exercită drepturile democratice în cadrul UE, în timp ce doar 25% sunt satisfăcuţi de modul de funcţionare a democraţiei româneşti, în creştere, totuşi, cu 10% faţă de 2013.

Totodată, românii sprijină într-o măsură mult mai mare decât media europeană priorităţile Comisiei Juncker. Astfel, politica de extindere a UE este susţinută de 72% dintre repondenţi, faţă de media europeană de 39%, românii situându-se pe primul loc în acest sens.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: