3 martie, 2020

Românii participă la acțiuni în favoarea mediului într-o măsură mai mare decât restul cetățenilor UE, dar personal fac mult mai puțin decât aceștia când vine vorba de reciclare sau de economie la energie.

Potrivit unui eurobarometru pe probleme de mediu, aproximativ 46% din români declară că protecția mediului este foarte importantă pentru ei. Media UE a celor care consideră protecția mediului foarte importantă este de 53%.

Sondajul a fost realizat de compania Kantar, la solicitarea Comisiei Europene, acesta fiind un Eurobarometru special menit să susțină politicile în domeniu creionate de Bruxelles pentru următorul exercițiu financiar.


Aproximativ 27.498 de respondenți din diferite grupuri sociale și demografice au fost intervievați față în față, acasă, în limba maternă, în perioada 1 – 19 decembrie 2019.

În ceea ce privește comportamentul relevant pentru protejarea mediului, România se remarcă la o singură categorie, comparativ cu media europeană: deși reciclează, economisesc energie și evită produsele de plastic într-o măsură mult mai redusă, ponderea românilor care au participat la demonstrații pentru protejarea mediului sau au participat la acțiuni de colectarea a gunoaieor de pe plaje sau din parcuri este peste media europeană:

Astfel, doar 26% din românii intervievați au separat deșeurile pentru reciclare, comparativ cu 66%, media europeană.


Românii sunt mai puțin dispuși decât ceilalți europeni să creadă că schimbarea consumului propriu sau a modului în care producem și comercializăm ar putea împiedica degradarea mediului. Ei cred că mai eficiente ar putea fi reglementările mai stricte, stimulentele pentru firmele ce iau măduri de protejare a mediului și introducerea de taxe pentru cele care poluează:

Diferențe mari între părerea europenilor și cea a românilor:

  • Media UE arată că cele mai îngrijorătoare probleme de mediu sunt, în opinia europenilor, schimbările climatice (53% din respondenți, față de 35% din români) și cantitățile sporite de deșeuri (46% vs 36%).
  • Românii, în schimb,  sunt mai preocupați de poluarea aerului (ponderi similare, totuși: 46% media UE, 45% la români) și poluarea râurilor, lacurilor și a apelor de suprafață (41% din români, față de 38% media UE).
  • Locuitorii din România, Lituania și Austria au înregistrat cele mai mici ponderi de respondenți îngrijorați de impactul microparticulelor de plastic.
  • Aceleași trei state au avut și cele mai mici ponderi de locuitori care se declară îngrijorați de impactul chimicalelor prezente în produsele folosite zilnic.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: