vineri

19 aprilie, 2024

15 noiembrie, 2018

În România, se cunoaște mai puțin faptul că antibioticele administrate atunci când nu sunt necesare le scade eficiența ulterioră. 15% din românii (față de 7% din total europeni) care s-au tratat cu astfel de medicamente în ultimul an recunosc faptul că au luat antibiotice fără recomandarea unui medic, potrivit unui Eurobarometru prezentat joi.

Pe de altă parte, de la ultimul sondaj pe tema antibioticelor (realizat în 2009, tot la nivel UE), în rândul românilor a crescut cel mai mult procentul celor care știu că aceste medicamente nu sunt folosite pentru combaterea virusurilor (plus 8 puncte procentuale, până la 37%):


Ceea ce este foarte important este că procentul românilor care au consumat antibiotice în ultimul an este destul de redus, comparativ cu italienii sau chiar francezii – 28% dintre respondenți, față de media UE, de 32%.

Doar 40% din români au făcut analize medicale pentru stabilirea bolii înainte de a li se administra, sau de a decide singuri să ia antibiotice, procent similar mediei UE (41%). Interesant este că în Germania situația este mai gravă – doar în cazul a 35% au fost efectuate teste medicale înainte de administrarea acestora:


Continuă să fie o problemă, în România, convingerea că antibioticele combat răceala. Mai slab informați în această privință sunt bulgarii, grecii și protughezii:

Eurobarometrul a fost lansat înaintea celei de-a 11-a ediții a Zilei europene a sensibilizării cu privire la utilizarea antibioticelor și este un isntrument pentru a observa efectele campaniilor pentru informarea cetățenilor UE în legătură cu această chestiune importantă.

Studiul arată că s-a înregistrat o evoluție pozitivă privind utilizarea antibioticelor: 32 % din persoane au spus că au luat antibiotice în ultimele douăsprezece luni, în comparație cu 40 % în sondajul din 2009.

Cu toate acestea, multe dintre aceste antibiotice au fost luate în mod inutil:

  • 20 % din antibiotice au fost luate pentru gripă sau răceală
  • 7 % din persoane le-au luat fără rețetă medicală.

66 % din europeni știu că antibioticele nu sunt de ajutor împotriva răcelilor, iar 43 % din respondenți știu că antibioticele nu sunt eficiente împotriva virusurilor.

Peste două treimi dintre respondenți ar dori să dețină mai multe informații despre antibiotice.

„Acest Eurobarometru arată că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a spori gradul de sensibilizare și cunoștințele cu privire la antimicrobiene în rândul cetățenilor europeni.

În plus, cele mai recente estimări indică un număr anual de 33.000 de decese cauzate de rezistența la antimicrobiene în Europa, ceea ce ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru noi toți. Majoritatea acestor decese pot fi evitate prin stoparea utilizării inutile a antibioticelor și printr-o mai bună diagnosticare și prevenire a infecțiilor în spitale și comunități.

Fac un apel către toate persoanele responsabile de prevenirea și tratarea infecțiilor să își sporească eforturile pentru a combate amenințarea reprezentată de rezistența la antimicrobiene”, a declarat comisarul responsabil pentru Sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: