Încrederea românilor în Uniunea Europeană este mai mare decât cea în perspectivele traiului în ţara lor.
România se clasează pe primul loc în Uniunea Europeană după aşteptările cetățenilor lor privind scăderea nivelului de trai în următoarele 12 luni.
În topul pesimismului urmerază Grecia și Bulgaria, potrivit celei dintâi ediții a Eurobarometrului Standard din 2019.
Grija privind creșterea prețurilor şi costul traiului zilnic este una dintre cele mai mari pentru 35% dintre participanții la barometru (32% media europeană), cu 6 puncte procentuale (pp) mai mult decât anul anterior, spune Raportul național pentru România, inclus în Eurobarometru.
Urmează în topul grijilor:
- sistemul de îngrijire al sănătăţii şi de securitate socială (22% – proporţie neschimbată, dar cu 5 pp mai mare decât media europeană);
- condițiile de trai (19% dintre răspunsuri, UE28: 8%),
- pensiile (17%, UE28: 16%),
- situația financiară a gospodăriei (15%, UE28: 13%) și
- situația economică a țării (12%, UE28: 8%).
Continuă creșterea numărului românilor care anticipează o înrăutăţire a situaţiei financiare a propriei gospodării în următoarele 12 luni. Anul 2018 a mai adăugat 9 puncte procentuale de neîncredere la creșterea de 5 puncte procentuale din 2017.
Proporția pesimiștilor a crescut până la 29% în toamna lui 2018, față de 15% în primăvara anului 2017.
Legătura cu economia
Problemele personale se reflectă și în datele înregistrate referitor la principalele probleme cu care românii consideră că se confruntă țara lor:
- creșterea prețurilor (pentru 32% dintre români, UE28: 21%) și
- situația economică (27%, UE28: 15%).
O treime dintre români (33%) declară că situația economică a României va fi mai proastă în următoarele 12 luni, înaintea lor plasându-se englezii (43%), grecii (36%), francezii și suedezii (34%).
Aproape trei sferturi dintre români (72 %) cred că situaţia prezentă a economiei naţionale este „total proastă”, fiind printre cei mai pesimişti din UE28 şi sub media europenă de 49%.
În schimb, românii cred în majoritatea lor (56%) că situaţia economiei europene este bună, peste media europeană de 49%.
Încrederea în UE
Românii au încredere într-o proporţie de peste două ori mai mare în Parlamentul European (60%) decât în Camera Deputaţilor (24%).
La fel, mai mult de jumătate din români au încredere în Comisia Europeană (55%), în timp ce doar 23% au încredere în guvernul ţării.
Încrederea românilor este mai mare decât a cetăţenilor europeni în medie, care se opreşte la 48% în cazul Parlamentului European şi la 43% pentru Comisia Europeană.
Cât privește democrația, 55% dintre români sunt mulţumiţi de felul în care aceasta funcţionează în UE, ponderea lor fiind în continuare mai mare decât media europeană (50%).
În schimb, doar unul din trei români este mulţumit de modul de funcţionare a democrației în România.
52% dintre cetățenii români au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană, peste media la nivel european (43%).
Românii rămân optimiști în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene (63%), peste media europeană de 58%.
Rezistenţa la manipulare
Românii consideră în proporție de 69% (media europeană 76%) că știrile și informațiile care denaturează realitatea sau chiar sunt false reprezintă un pericol pentru democrație.
În plus, 72% dintre români consideră că știrile false sunt deseori întâlnite, față de 68% la nivel european și reprezintă o problemă la nivel național (pentru 69% dintre români; 71%, la nivelul UE).
,,Românii sunt conștienți de încercările de a fi dezinformați și manipulați în ceea ce citesc, gândesc și, în cele din urmă, votează. Este foarte important în perspectiva viitoarelor alegeri europene din mai 2019, la care ne dorim să voteze cât mai mulți români, în cunoștință de cauză, pe baza unor informații corecte ” , a declarat Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene, cu ocazia publicării Raportului național.
Descărcaţi AICI Raportul național pentru România – Eurobarometrul Standard
Eurobarometrul Standard se realizează încă din 1974 și are la bază interviuri față în față cu câte 1.000 de participanți din fiecare țară.