miercuri

25 mai, 2022

Euractiv: Polonia este pregătită pentru un compromis pe tema bugetului UE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 decembrie, 2020

Un compromis pentru bugetul UE este posibil, a declarat joi vicepremierul polonez Jarosław Gowin, care a recunoscut recent că Polonia nu ar fi trebuit să blocheze prin veto bugetul UE, transmite Euractiv.

”Polonia are nevoie de fonduri europene pentru o dezvoltare dinamică, inclusiv de fondurile din instrumentul de revenire. Prin urmare, sper (…) că va fi posibil să ajungem la un compromis cu privire la forma finală a clauzei privind statul de drept”, a comentat Jarosław Gowin.

El a precizat totodată că susține în continuare poziția guvernului din care face parte.


”Actuala formă a acestor clauze este dăunătoare nu doar din punctul de vedere al Poloniei și Ungariei ci și din perspectiva intereselor pe termen lung ale Uniunii Europene”, a adăugat el.

Gowin a precizat în cadrul unor întâlniri de joi cu mai mulți comisari europeni că Polonia continuă să aibă rezerve în legătură cu actualul mecanism privind statul de drept. El a subliniat că Polonia dorește să se asigure că principiul condiționalității se va aplica doar asupra utilizării transparente și corecte a fondurilor europene și nu pentru distribuirea acestora.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ungaria și Polonia au blocat la jumătatea lunii trecut procesul de adoptare al bugetului 2021-2027 al Uniunii Europene și a Fondului de revenire economică propus de către Comisia Europeană din cauza faptului că acesta are inclusă o clauză care condiționează accesul la fonduri europene de respectarea principiilor statului de drept.

Polonia şi Ungaria ar trebui să se adreseze Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru a contesta mecanismul ce leagă accesul la fondurile europene de respectarea statului de drept, în loc să blocheze bugetul comunitar pe 2021-2027 şi planul de relansare, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 86 (al 15-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 26 sunt alocate unei serii de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: