luni

22 aprilie, 2024

9 septembrie, 2018

Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, exprimă rezerve faţă de introducerea la nivelul Uniunii Europene (UE) a unei scheme europene de asigurare împotriva şomajului, stabilizarea macroeconomică trebuind să aibă în vedere interesele statelor afectate de deficitul forţei de muncă.

„Familia PES (Partidul Socialiştilor Europeni – n.r.) este promotoare a solidarităţii la nivel european şi acest principiu trebuie avut în vedere şi în calibrarea unei funcţii de stabilizare macroeconomică la nivelul Uniunii Europene.

Numai că declanşarea automată a unui asemenea instrument nu poate să ţină cont doar de criterii care avantajează unele state membre şi, în special, tot pe cele dezvoltate economic, în defavoarea celorlalte. În Europa Centrală și de Est, de exemplu, şomajul nu a înregistrat cote alarmante nici în perioada de criză, problema principală fiind migraţia forţei de muncă calificată către state mai prospere din Vestul Europei.


Acest fenomen duce la dezechilibre majore pe piaţa muncii, care afectează potențialul de creştere şi încetineşte convergenţa la nivelul UE. Prin urmare, funcţia de stabilizare macroeconomică trebuie să aibă în vedere, în special, interesele statelor afectate de deficit al ocupării pe piaţa muncii şi trebuie să aibă ca principal scop sprijinul financiar pentru acţiuni de încurajare a întoarcerii forţei de muncă în ţările de origine.

Trebuie să construim la nivelul UE un alt model de fundamentare a politicilor europene care să presupună promovarea intereselor cetăţenilor de jos în sus, de la nevoile reale ale acestora către decidenţi, şi nu invers”, a subliniat Teodorovici, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Finanţelor Publice (MFP), emis duminică.

Această intervenţie a ministrului finanţelor publice din România a fost făcută sâmbătă, la Viena, la o întrevedere a miniştrilor de finanțe membri ai PES, prezidată de ministrul german al finanţelor, Olaf Scholz. Întrevederea a avut loc în marja reuniunii informale a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al UE (ECOFIN), sâmbătă având loc a doua sesiune.

În cadrul celei de-a doua sesiuni, discuţiile s-au axat pe aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare din perspectiva programului InvestEU şi a instrumentelor privind consolidarea reformelor structurale şi stabilizarea macroeconomică, propuse în următorul Cadru Financiar Multianual al UE, dar şi pe propunerile pentru impozitarea economiei digitale.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: