miercuri

27 martie, 2024

12 decembrie, 2018

Băncile ar trebui să finanţeze în egală măsură atât statul cât şi economia reală, este de părere ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„Pe lângă profitul consistent pe care îl au (băncile, n.r.), au și a doua cea mai mare expunere pe titluri de stat. Atunci ne putem gândi ca atunci când vin către titluri de stat, trebuie să spunem: Domnule, cât vrei titluri de stat, proporțional să finanțezi economia, pe zonele pe care le avem noi ca stat prioritare: IMM-uri, UAT-uri, difeite zone”, a declarat Eugen Teodorovici miercuri.

În opinia sa, nu este corect ca băncile să se orienteze preponderent către titluri de stat, instrumente considerate a purta un risc redus, în defavoarea finanţării economiei reale.


„Nu e corect să îți plasezi într-un mod sigur la stat banii și, mai departe, economia… Pe cine să finanțezi, doar statul? Să fie cu adevărat niște parteneri corecți față de mediul de afaceri”, a precizat ministrul Finanţelor.

Recent, Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, în cadrul conferinţei Triunghiul „Fiscalitatea 2019 – Economia reală – Buget” organizată de cursdeguvernare.ro că România nu mai are spaţiu pentru creşterea datoriei prin acumularea de deficite bugetare, în contextul în care pragul maxim suportat de economia locală este de cel mult 40-45% din PIB.

“Datoria maximă pe care o poate suporta economia românească e undeva pe la 40-45%. Asta fără să mai ţinem de seama de faptul că băncile nu prea mai au resurse să împrumute statul român.

Suntem pe locul doi în Europa în ceea ce priveşte expunerea sectorului financiar pe titluri de stat, după Ungaria. Este foarte mult. Băncile nu mai pot să împrumute statul pentru că dacă ar face-o şi-ar înrăutăţi şi mai mult situaţia din bilanţ. Din acest moment ar trebui să fim foarte prudenţi din perspectiva deficitului şi chiar dacă nu văd să avem o criză în 2019, asta nu înseamnă că nu vom avea una ceva mai târziu”, a spus Rădulescu.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: