Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunţă că la ANAF vor avea loc anul acesta mai multe schimbări, „în sensul de a aduce la Ministerul de Finanţe anumite activităţi care vor ajuta foarte mult mediul economic, chiar şi această funcţie de mediere”.
Totodată, spune ministrul, ANAF se va schimba anul acesta „ca instituţie, pe zona de informatizare şi schimbare a mentalităţii”.
„Am spus clar, ca şi politică a ANAF-ului, ne vom concentra, fără să risipim resurse financiare, umane, şi nu numai, pe aceste zone mici unde nu acolo este marea corupţie, asta o dată.
Doi la mână, vor fi nişte modificări legate de ANAF în sensul de a aduce la Ministerul de Finanţe anumite activităţi care vor ajuta foarte mult mediul economic, chiar şi această funcţie de mediere. Când o companie are o problemă nu contestă tot la ANAF, e clar că ANAF-ul nu va da un alt punct de vedere decât cel pe care l-a dat iniţial, şi aici Ministerul îşi va asuma să tranşeze într-un fel sau altul această problemă a unui om de afaceri, este o schimbare radicală şi la care s-a ţinut cu ambele mâini, o anumită persoană sau un grup de persoane, pentru că nu vor să dea din mână ce înseamnă putere, asta înseamnă putere pentru sistem”, este declarația ministrului Teodorovici, făcută miercuri seară, la Antena 3.
„Aici, repet, cine se va alinia la această schimbare, bine, cine nu, se vor supăra, vor face scandal, mesaje pe internet, pe online”, a afirmat Eugen Teodorovici.
Decizia de a scoate rezolvarea contestațiile din competența Fiscului este una așteptată de mediul economic. Totuși, afirmația că ANAF ”a ținut cu ambele mâini, o anumită persoană sau un grup de persoane, pentru că nu vor să dea din mână ce înseamnă putere” este profund incorectă.
Conducerea ANAF este numită, impusă ministrului Finanțelor de PSD, aceeași formațiune care îl susține pe ministru, iar partidul său nu mai poate folosi nici cartea influenței ”statului paralel” în condițiile în care cooperarea Fiscului cu SRI a încetat după alegerile câștigate de coaliția PSD-ALDE.
O altă precizare: Din prima parte a declarației ministrului nu se înțelege foarte clar către ce zonă se va îndrepta ANAF pentru a combate ”corupția” economică. Furat de firul epic, Eugen Teodorovici uită, probabil, să rostească o negație, în lipsa căreia se înțelege că atenția Fiscului va rămâne îndreptată ”pe acele zone mici”, chiar dacă ”nu acolo este marea corupție”.