24 iulie, 2019

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a propus oficial Cubei compensarea datoriei istorice faţă de România, în schimbul tratamentului anti-cancer pe care îl dezvoltă această ţară.

Potrivit unui raport prezentat miercuri în Guvern, la finalul anului 2018, România mai avea de recuperat peste 700 de milioane de dolari şi un miliard şi jumătate de ruble tranferabile, datorii istorice din perioada comunistă.

Raportul, anunță Digi24, care urmează să fie prezentat Parlamentului, menţionează refuzul categoric al autorităţilor cubaneze de a accepta începerea negocierilor pentru convertirea celor peste un miliard şi jumatate de ruble în dolari americani şi stabilirea unor modalitaţi de rambursare a datoriei.


Principalele ţări care au datorii către România sunt Cuba, Irak, Sudan, Libia sau Mozambic, iar şansele ca banii să fie recuperaţi în totalitate sunt mici. În 2018 România a recuperat doar 60 de milioane de dolari.

Misterul unei vizite la Havana

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, au mers în decembrie 2018 în Cuba, pentru a debloca problema datoriei faţă de România şi de a identifica proiecte comune de cooperare economică şi în domeniul sănătăţii. Doar biletele de avion pentru deplasare au costat 15 000 de dolari, iar vizita a fost ţinută la secret până o serie de informaţii au apărut în presă.

La Havana, Teodorovici a propus să fie „valorificate unele facilități medicale și de cercetare din țara noastră prin realizarea unor proiecte comune în domeniul oncologiei, diabetologiei și famaceutic, care să permită României să realizeze venituri compensatorii față de datoria Cubei și să găsească soluții pentru tratamentele contra cancerului”, se arată în raport.

Deşi discuţiile păreau că merg în direcţia bună, după vizita în Cuba, vicepreşedintele cubanez Ricardo Cabrisas a refuzat plata datoriei sau echivalarea acesteia cu o eventuală colaborare.


Totuşi, Eugen Teodorovici încă îşi doreşte să îmbunătăţească realaţiile şi, în baza unui acord de cooperare, să obţină un vaccin pentru cancer şi diabet.

Alte state care refuză plata datoriilor istorice

Libia, deşi are o datorie de 45 de milioane de dolari faţă de România, refuză să o plătească. Ultima ofertă făcută de partea libiană a fost de 7 milioane de dolari, propunere respinsă, în contextul în care majoritatea ţărilor care şi-au încasat creanţele de la Libia au obţinut procente de recuperare superioare.

Peste 170 de milioane de dolari are România de primit de la Sudan. Însă, deşi autorităţile române au întreprins în mod insistent demersuri pentru organizarea negocierilor, autorităţile sudaneze au amânat în mod constant începerea negocierilor sau nu au manifestat nicio reacţie la propunerile părţii române.

Din Coreea de Nord, România are de recuperat jumătate de milion de dolari, însă până în prezent, autorităţile nord coreene nu au respectat prevederile Acordului. Acestea justifică neplata prin problemele economice pe care le are ţara în urma sancţiunilor impuse de SUA.

De asemenea, datoriile din Somalia, Republica Centrafricană, Tanzania sau Nigeria nu pot fi recuperate din cauza autorităţilor din statele respective care refuză plata.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: