miercuri

24 aprilie, 2024

6 aprilie, 2012

Doua cuvinte care caracterizeaza profund doua trăsături de comportament al românului mioritic. Superficial, un cuvant care provine de la “strămosii” nostri latini, superficialis, cuvant introdus pe la inceputul secolului al XX-lea impreuna cu multe neologisme frantuzesti, inseamna “facut in graba / pripa”, sumar. Zurbagiu, este un cuvant care l-am mostenit de la ocupantii otomani, care inseamna gălăgie, scandal, revolta, manifestare violenta, folosit ca subiectiv, zurbalâc, poate insemna si rascoala.

Tot timpul acuzam guvernul pentru superficialitatea de care da dovada, avem dreptate, dar continuam sa toleram superficialitatea. Acuzam clasa politica de toate relele, avem dreptate, dar ii votam de fiecare data. In Romania guvernele au fost intodeauna superficiale si opozitia a fost intodeauna zurbagie, asta este comportamentul obisnuit. Am instituit o democratie “superficiala si zurbagie.”

La modul particular, adoptand asa-zisul comportament latin, suntem pusi pe galceava chiar cand stim ca nu avem dreptate. Ne plangem ca viata este scumpa, dar nu facem nimic pentru a ieftini-o. O singura luna cu carnea sau lactatele in marile magazine putrezind, si preturile vor scadea. Au facut-o popoare mult mai bogate decat noi. Am mai trait noi multi ani in foamete impusa si involuntara, o putem face si voluntari pentru a dobandi o experienta civica. Ne plangem de dobanzi si greutatile de a plati credite, ne-am gandit cand le-am luat, sau ne gandim astazi cand luam in continuare? Aveam nevoie atunci si avem nevoie astazi? Ne putem gandi rational cata nevoie am avut si cata avem astazi? Probabil ca nu! Superficiali si zurbagii? Probabil DA!


Pentru a intelege problema trebuie sa petreci cativa ani prin locurile mai racoroase, printre popoare care traiesc in locuri unde soarele inca nu i-a batut in cap. Acolo vei intelege ca superficialitatea nu este platita sau este platita…superficial, si galceava nu este acceptata ca fel de a discuta sau exprima opinii. O colectivitate are forta de a impune unui partid politic, cadrele de conducere. Colectivitatea nu o reprezinta “organizatiile locale” ale partidului, care de fapt sunt in marea lor majoritate o tagma de profitori, care vand voturile voastre mai departe, parghiile ascunse ale aparatului de partid, dominat de greii si bogatii lui.

Ne complacem sa vedem situatia cu superficialitate si sa ne rezolvam problemele cu zurbalâc.

Ne miram de aiurelile justitiei noastre, ganditi-va cine sunt “sefii” acestei justitii. In majoritatea lor au ajuns la apogeul profesional pe timpul lui Ceasca. Acum ei trebuie sa profeseze pentru noi drepturile omului si ale constitutiei Romaniei, care? Cea votata de Marea Adunare Nationala? Sau cea facuta de cel “sarac si cinstit” pentru perpetuarea puterii din mainile activistilor comunisti?

Fiecare zi ce trece complica si mai mult lucrurile. Fiecare masura superficiala a autoritatilor sporeste zurbalacul din noi, pana la urma vom ajunge la situatia in care noi nici nu vom sti cum am ajuns si de unde am plecat. Intre timp “clasa politica” va fi si mai bogata si noi si mai saraci.


Am trecut la votul uninominal, aveti “reprezentanti” in colegiul in care traiti, de ce nu i-ati lua la intrebari? In fond ce au facut ei pentru votul pe care l-ati incredintat? Iti veti vota si anul asta din nou? De ce?

Theophyle

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: