joi

30 mai, 2024

27 martie, 2021

Armistițiul din estul Ucrainei se dovedește tot mai fragil și patru militari ucraineni au fost ucși, iar alţi doi au fost răniţi într-un bombardament în estul Ucrainei, a anunţat Kievul.

Este mai grav bilanţ cotidian înregistrat din 2019 în regiune, care duce la 19 numărul militarilor ucraineni ucişi pe front de la începutul anului, potrivit AFP citată de News.ro.

Separatişti proruşi „au încălcat din nou armistiţiul şi au tras asupra unor poziţii ucrainene” cu mortiere, lansatoare de grenade şi mitraliere de calibru mare, în apropiere de satul Ciumî, la aproximativ 30 de kilometri nord de Doneţk, a acuzat vineri într-un comunicat armata ucraineană.


„Din nefericire, observăm o escaladare de la începutul anului. (…) Nu putem permite ca procesul de pace să dea înapoi”, a declarat  preşedintele Volodimir Zelenski, care a prezentat condoleanţe rudelor militarilor ucişi.

Președintele Ucrainei speră să discute ”în curând” despre tensiunile din estul ţării cu preşedintele rus Vladimir Putin, cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, ultimii doi jucând rolul de mediatori între Kiev şi Moscova.

(Citiți și: „Vizite în Ucraina și Georgia, în martie, ale președintelui Consiliului European, Charles Michel”)

Rusia este considerată susţinătorul militar şi economic al separatiştilor proruşi din Donbas, în cuda dezmințirilor Kremlinului.

Ucraina a anunţat că 50 de militari ucraineni au fost uciţi în 2020, după ce ce în 2019 au fost ucişi 100.


Estul Ucrainei este, din 2014, teatrul unui război civil, în fapt, între forţe guvernamentale şi separatişti, soldat cu peste 13.000 de morţi şi aproape un milion şi jumătate de deplasaţi.

Violenţele au scăzut în intensitate după negocierile de pace încheiate din 2015, dar conflictul din regiune fiind înghețat în cel mai bun caz.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: