sâmbătă

22 iunie, 2024

10 februarie, 2021

Într-o perioadă în care lui Josep Borrell i se cere socoteală pentru nefericita sa călătorie în Rusia, președintele Consiliului European, Charles Michel (foto), a anunțat că va merge în Ucraina și Georgia, în martie.

Președintele Consiliului European va vizita aceste state aflate în conflict cu Kremlinul ”pentru a sublinia poziția UE de susținere a suveranității și integrității teritoriale” a Ucrainei și Georgiei, afirmă miercuri un purtător de cuvânt al președintelui Michel, citat de Euractiv.

Ucraina se află în conflict diplomatic deschis cu Rusia din 2014, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, iar Georgia încearcă să readucă în atenția lumii situația din Osetia de Sud și din Abhazia, regiuni aflate din august 2008 ”sub control efectiv al Rusiei”, după cum a afirmat recent Curtea Europeană a Drepturilor Omului.


Atât Ucraina cât și Georgia și-au anunțat intenția de a adera la UE, ultimul stat fixându-și un termen de depunere a cererii de aderare până cel târziu în 2024.

Vizita în Ucraina și Georgia poate calma spiritele în Parlamentul European, acolo unde un grup important de europarlamentari cer cu insistență un sprijin mai consistent al UE pentru Kiev și Tibilisi.

Subiectul relațiilor cu Rusia a fost și pe agenda întâlnirii de marți, de la Bruxelles, a președntelui Charles Michel cu premierul ucrainean Denys Shmyhal.

”Postura agresivă adoptată în timpul vizitei efectuate de Înaltul Reprezentant UE arată că Rusia nu este interesată de dialog nici măcar în zonele în care cooperarea ar putea fi de interes reciproc, sau chiar global. UE nu se va lăsa intimidată de acest comportament”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului.


Deși încă neconfirmată intenția, Charles Michel ar putea să introducă subiectul relațiilor UE – Rusia ca punct pe agenda următorului summit online al liderilor UE, programat în 25-26 februarie, agendă care mai conține dezbateri ”strategice” legate de securitatea Europei și politica comună de Apărare.

O dezbatere cuprinzătoare asupra relației cu Rusia este oricum planificată pentru summitul UE din 25-26 martie, de la Bruxelles.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: