duminică

5 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 ianuarie, 2023

Estonia și Letonia – membre ale NATO și UE – au cerut ambasadorilor ruși să plece din țările lor după ce Moscova a anunțat că își reduce nivelul relațiilor diplomatice cu Estonia, acuzând-o de „rusofobie totală”.

Estonia, Letonia și Lituania pledează cu fermitate ca Germania să permită trimiterea de tancuri de luptă Leopard pentru a ajuta Ucraina în lupta împotriva invaziei Rusiei.

Letonia, solidară cu Estonia

Ministerul rus de Externe a cerut ambasadorului eston să plece în februarie și a anunțat că relațiile diplomatice se vor derula la nivel de însărcinat cu afaceri în loc de un ambasador.


Estonia a răspuns imediat, cerând ambasadorului rus să plece din țară până pe 7 februarie, a precizat ministrul de externe estonian, Urmas Reinsalu.

„Vom continua să sprijinim Ucraina, deoarece Rusia plănuiește atacuri la scară largă și facem apel la alte țări care au aceleași opinii să-și sporească asistența pentru Ucraina”, a spus Urmas Reinsalu într-un comunicat.

Letonia, în semn de solidaritate cu Estonia, și-a rechemat ambasadorul de la Moscova începând cu data de 27 februarie, potrivit unui tweet al ministrului de externe leton Edgars Rinkevics, citat de Euractiv. Letonia și Rusia vor avea în capitale câte un însărcinat cu afaceri.

Lituania a cerut în aprilie 2022 ambasadorului rus să plece, după ce Ucraina a descoperit dovezi că rușii au ucis civili în orașul Bucha.


„În ultimii ani, conducerea Estoniei a distrus intenționat întreaga gamă de relații cu Rusia. Rusofobia totală, cultivarea ostilității față de țara noastră au fost ridicate de Tallinn la rangul de politică de stat”, a precizat ministerul rus de externe.

Comentând despre degradarea relațiilor diplomatice, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a spus: „Regimul estonian a primit ceea ce merita”.

Estonia a cerut Rusiei la 11 ianuarie să reducă numărul diplomaților de la ambasada sa din Tallinn la opt, echivalent cu numărul diplomaților estonieni de la Moscova.

Toate cele trei țări baltice s-au alăturat altor aliați occidentali săptămâna trecută pentru a trimite mai multe arme în Ucraina.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: