marți

16 iulie, 2024

22 ianuarie, 2024

Estonia intenționează să construiască un reactor modular mic (SMR) pentru a scăpa de dependența de petrolul de șist și pentru a-și îndeplini obiectivul de a produce energie electrică fără emisii de carbon până în 2030.

Un vot în Parlament este așteptat „în prima jumătate a anului 2024”, anunță Euractiv.

După doi ani și jumătate, Grupul de lucru pentru energie nucleară, înființat de Ministerul Mediului din Estonia în 2021, a publicat raportul privind potențiala utilizare a energiei nucleare în țară. Principala concluzie a raportului, publicat în decembrie, este că este posibilă construirea unui mic reactor modular pentru a îndeplini obiectivul Estoniei de decarbonizare a sectorului electric până în 2030.

Proiect de 73 de milioane euro, tehnologia preferată este japoneză


Până la prima producție de energie electrică din surse nucleare, grupului de lucru din Estonia se așteaptă să treacă o perioadă de 9 până la 11 ani, pentru un cost total de 73 de milioane de euro.

Kalev Kallemets, CEO al Firmi Energia, o companie înființată în 2019 pentru a promova tehnologia SMR în Estonia, a explicat Euractiv că programul „vizează acum două unități de 300 MWe”.

Tehnologia aleasă este reactorul BWRX-300 dezvoltat de GE Hitachi, potrivit unui comunicat de presă publicat în februarie anul trecut de Firmi Energia.

Primul prototip al acestui model este de așteptat să fie construit în Canada și a fost, de asemenea, selectat de PKN Orlen din Polonia pentru o parte a celor 74 de SMR planificate. În ceea ce privește selecția amplasamentului, un studiu preliminar finalizat în primăvara anului 2023 a selectat 15 regiuni pentru construcție.

Politicienii estonieni mizează pe energie nucleară


Antti Tooming, subsecretar adjunct al Ministerului Climei și șef al grupului de lucru, a declarat presei că „energia nucleară are potențialul de a asigura o aprovizionare stabilă cu energie în Estonia pentru generațiile viitoare”.

Într-un interviu acordat Energy Intelligence, el a explicat că programul nuclear „ne ajută să realizăm securitatea electrică în Estonia, astfel încât să ne putem acoperi propriile nevoi de energie cu electricitate produsă în Estonia”.

Reelika Runnel, coordonatorul Grupului de Lucru al Energiei Nucleare din Estonia, a declarat pentru Euractiv că raportul „va fi discutat în cadrul guvernului, unde se vor lua decizii de principiu privind utilizarea potențială a energiei nucleare”.

Prim-ministrul estonian, Kaja Kallas, a declarat luni în Parlamentul Estoniei că discuțiile guvernamentale vor avea loc „fie săptămâna aceasta, fie săptămâna viitoare”. Data oficială pentru votul acestui proiect de lege nu a fost încă stabilită, dar coordonatorul a sugerat că „Parlamentul va fi pregătit să ia o decizie cu privire la potențiala desfășurare a energiei nucleare în Estonia sub forma SMR, în prima jumătate a anului. 2024.”

De la petrol de șist la nuclear

Până acum, independența energetică a Estoniei era asigurată de exploatarea petrolului de șist, unul dintre cei mai poluanți combustibili fosili. Această rocă sedimentară poate fi arsă pentru generarea de energie și încălzire, fiind însă un combustibil de calitate scăzută.

„Șisturile bituminoase au furnizat aproape jumătate din energia primară în 2021, dar din cauza crizei energetice, ponderea a crescut la 57% în 2022”, a explicat Andrei Belyi, profesor adjunct în drept și politică energetică la Universitatea din Finlanda de Est.

În același timp, exploatarea petrolului de șist reprezentă 56% din emisiile de gaze cu efect de seră ale țării în 2019, potrivit statisticilor UE. Din acest motiv, Tallinn încearcă să-și diversifice mixul energetic pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050, în conformitate cu obiectivele UE.

Renunțarea la petrolul de șist devine din ce în ce mai urgentă, deoarece costurile de exploatare ale centralelor sunt de așteptat să crească în următorii ani din cauza creșterii prețurilor la emisii de carbon.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: