vineri

19 aprilie, 2024

23 iunie, 2016

tva calculePotrivit estimărilor PwC,  Taxa pe Valoarea Adăugată necolectată a generat în 2015 o pierdere de peste 28 de miliarde euro pentru bugetele celor cinci state din Europa Centrală şi de Est.

România deține recordul negativ, înregistrând, potrivit datelor Comisiei Europene, cea mai mare diferență între sumele de TVA care ar trebui colectate și cele colectate efectiv.

Rezultatele studiului PwC au fost prezentate joi, în cadrul unui eveniment organizat Bucureşti pe tema combaterii evaziunii fiscale cu TVA în statele din Europa Centrală şi de Est (ECE).

1
Grafic PwC

Potrivit datelor agregate de PwC, toate cele 5 state din ECE (Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia) se confruntă cu niveluri ridicate ale deficitului de TVA , care au variat în 2015 între 19,6% în Republica Cehă şi 39,6% în România.

În celelalte state din ECE, în același an, nivelul deficitului de TVA a fost de 20,5% în Ungaria, 28,3% în Slovacia şi 29,2% în Polonia.

În termeni financiari, acest deficit înseamnă de fapt o pagubă anuală de 2,2 miliarde euro pentru Slovacia, de 2,6 miliarde euro pentru Ungaria, de 3,1 miliarde euro pentru Cehia, de 8,3 miliarde euro pentru România și de 12 miliarde euro în Polonia.

2
Grafic PwC

Potrivit datelor agregate de graficul de mai sus, de remarcat faptul că frauda cu TVA are cel mai mare impact asupra bugetului României, deficitul estimat la 8,3 miliarde euro anual reprezentând 5,2% din PIB.


Spre comparație, cele 12 miliarde care lipsesc Poloniei reprezintă 2,8% din PIB.

daniel anghelÎn ultimii ani, ţările din ECE au introdus programe de reformă şi modernizare a administraţiilor financiare. Astfel de programe au oferit deja rezultate spectaculoase în Slovacia, unde deficitul de TVA a fost redus de la 33,9% la 28,3% într-un singur an. Acest lucru se datorează introducerii unui set de măsuri cum ar fi programe software de analiză a tranzacţiilor în timp real, corelând input-ul şi output-ul de TVA pe baza codului de identificare de plătitor de TVA, crearea unui comitet Tax Cobra pentru a investiga cazurile majore de fraudă fiscală, în cooperare cu poliţia şi procuratura, crearea unor instanţe fiscale specializate”, a explicat Daniel Anghel, Liderul Echipei de Impozite şi Taxe Indirecte, PwC Europa Centrală şi de Est.

“În schimb, alte state par să rămână în urmă în privinţa reducerii deficitului de TVA. Atât Polonia cât şi România au raportat niveluri ridicate ale deficitului de TVA în 2015, România situându-se pe ultimul loc în privinţa gradului de colectare de TVA dintre toate statele membre ale UE. Este clar că autorităţile din aceste ţări trebuie să reanalizeze impactul măsurilor introduse, inclusiv controalele suplimentare la înregistrarea în scopuri de TVA, aşa cum este formularul 088 din România, care se dovedesc a fi împovărătoare pentru contribuabilii oneşti, dar nu par să genereze rezultatele scontate în privinţa reducerii fraudei de TVA şi a creşterii gradului de colectare”, a adăugat Daniel Anghel.

Marea provocare care se ridică în fața autorităților naționale, subliniată de mulți vorbitori, este în prezent faptul că acestea trebuie să țină pasul cu ”trendurile și inovațiile” în materie de fraudă fiscală.

Tot Daniel Anghel a avertizat: „Se pare că creşterea poverii administrative fiscale nu este foarte eficientă. Pe măsură ce formulare de TVA folosite sunt mai elaborate, cu atât deficitul de TVA este mai mare. Cea mai bună modalitate de a contracara evaziunea fiscală în zona de TVA ar fi să purtăm un mai intens schimb de informaţii, de colaborare operaţională şi de folosirea tehnologiei IT pentru a reduce costul colectării fiscale. Şi ne trebuie un dialog de substanţă între autorităţile fiscale şi mediul de afaceri. Mai este foarte important pentru ţările din  regiune să abordeze subiectul combaterii fraudei de TVA de o manieră comună, coerentă şi coordonată, iar România ar trebui să se alinieze acţiunilor întreprinse de celelalte state din grupului de la Visegrad”.

La conferinţa PwC ”Combaterea evaziunii fiscale în zona de TVA în statele din Europa Centrală şi de Est” au participat Dragoş Doroş, preşedinte ANAF; Valeriu Gâlă, Inspector general-adjuct, Direcţia Antifraudă fiscală, oficiali din Ministerul de Finanțe și Ministerul Economiei, oficiali din Ungaria, Cehia, Polonia, Ismail Radwan, expert al Băncii Mondiale si coordonator al programului de restructurare al ANAF.

Conferința de la București a fost a doua conferinţă dedicată subiectului combaterii evaziunii fiscale de TVA în statele din ECE organizată de PwC, după ce un eveniment similar s-a desfăşurat la Budapesta, în Ungaria, în noiembrie 2015.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: