22 aprilie, 2019

Codrin Ștefănescu, secretarul general al PSD, a fost luni la DNA, alături de trezorierul social-democraților, Mircea Drăghici, care este anchetat pentru că și-ar fi însușit 380.000 de euro din banii partidului.

Procurorii s-au sesizat pentru că e vorba de bani subvenții din bani publici acordate partidului.

”Dosarul este unul politic, iar investigarea modului în care formațiunile politicesc își cheltuiesc banii este contrar principiilor democratice”, a explicat la ieșire Codrin Ștefănescu.


De cealaltă parte, DNA a comunicat, după plecarea celor doi, extinderea cercetărilor din dosar:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmăririi penale față de Mircea Drăghici, trezorier al unui partid, cu privire la săvârșirea unei alte infracțiuni de delapidare (…)

În calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, suspectul ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării (…)

A cumpărat autoturismul anterior menționat, iar la data de 18.07.2017, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiți abia la data de 23.08.2018.


Secretarul general al PSD a declarat luni că el și Mircea Drăghici au depus la DNA mai multe documente și spun că vor face plângerea împotriva procurorului de caz, deoarece este vorba despre „interferența în treburile partidului”.

Acuzațiile aduse de cei doi lideri PSD:

  • Modul în care sunt cheltuiți banii unui partid este decis de organele de conducere ale partidului, iar orice relație solicitată unui partid politic cu privire la oportunitatea și eficiența cheltuielilor sau orice explicație cu privire la acestea, intră in conflict, atât cu legea, cât și cu principiile unui democrații reale.
  • Procurorii anticorupție conduc un demers „exagerat și nerezonabil”, deoarece Autoritatea Electorală Permanentă sau Curtea de Conturi nu au ridicat probleme în acest sens. Reaminitm că ambele instituții sunt conduse de foști membri PSD.
  • DNA acționează „cu dublă măsură”, deoarece AEP ar fi sesizat „aspecte penale ce țin de campania electorală și nu de viața curentă de partid” la PNL și USR.
  • DNA că se „poziționează politic în plin an electoral” și că „subminează statul de drept și echilibrul puterilor în stat”.
  • DNA a înregistrat „o premieră nedorită la nivel european, chiar și mondial” prin faptul că a obținut mandat de supraveghere pentru toate tranzacțiile financiare din anii 2017 – 2018 ale „celui mai mare partid de stânga din Europa”

(Citiți și: Curtea de Conturi a cerut AEP să amâne până în august 2019 controlul privind subvențiile PSD)

Anul trecut, bugetul total acordat partidelor a fost de 170,59 milioane lei, din care PSD a primit 97 de milioane de lei. Următoarea formațiune care a beneficiat de subvenții a fost PNL, cu 44,44 milioane lei.

Faptele de care este acuzat Mircea Drăghici, în prima parte a dosarului, descrise de DNA

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, suspectul și-ar fi însușit suma de 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenții în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parțială în proporție de peste 2/3 a unui imobil.

Concret, suspectul îndeplinește funcția de trezorier al unui partid, exercitând, în această calitate, atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și sumelor de bani provenite din fonduri publice sau private.

În exercitarea funcției de trezorier, în cursul lunii februarie 2018, suspectul împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil având o valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.

Promisiunea de vânzare cumpărare dintre proprietarul imobilului și persoana din familia suspectului, dar și contractul de închiriere dintre același proprietar și formațiunea politică s-au încheiat in aceeași zi, 15.02.2018, pentru același imobil.

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani ( începând cu data de 01.03.2018 până la 01.03.2029), valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranșe de cel puțin 19.000 euro pe lună timp de 18 luni.

În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de formațiunea politică în cadrul căreia suspectul îndeplinea funcția de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Nu cumva exprimarea corecta ar trebui sa fie „este o interferenta (sic!) in treburile MURDARE ale partidului” ? Intreb si eu, nu dau cu bata.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Nu cumva exprimarea corecta ar trebui sa fie „este o interferenta (sic!) in treburile MURDARE ale partidului” ? Intreb si eu, nu dau cu bata.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: