sâmbătă

6 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 mai, 2018

Aprecierea leului este o tendință temporară și are cauze conjuncturale, legate de politica monetară restrictivă a Băncii Naționale a României (BNR)

Rata dobânzii de referință este relativ înaltă față de regiune și Zona Euro, iar excesul de lichiditate în lei nu rezistă mult pe piață, potrivit unui raport al Erste Group Research (EGR), emis luni.

Moneda națională s-a menținut sub pragul de 4,63 de lei / euro săptămâna trecută, media BNR fiind de 4,6288 vineri, în apreciere cu 0,7% față de nivelul de 4,6630 lei / euro din 3 mai.


„Leul ar mai putea beneficia pentru o vreme de colectarea de către BNR a excesului de lichidități și de rata înaltă a politicii monetare, deși riscurile fundamentale (fiscale și de deficit de cont curent) vor atârna mai greu de curs”, spune raportul EGR.

Aprecierea este cu atât mai provizorie cu cât BNR își va aminti de „obiectivul său inițial de a nu menține un leu puternic, care ar putea afecta și mai mult deficitul de cont curent deja mare”, potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, randamentul titlurilor de stat pe termen de 10 ani a ajuns pentru prima dată în ultimii patru ani la 5,00%, cel mai mare din regiune.


A fost confirmată astfel tendința de creștere a costului finanțării deficitului bugetar, amplificat de politicile fiscale și salariale ale coaliției politice majoritare.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: