joi

28 martie, 2024

12 iunie, 2017

Analiștii de la Erste Group Research s-au lăsat convinși să crească estimarea creșterii economice a României 5,1% în 2017 (de la 4,3%), ca urmare a contribuțiilor industriei și sectorului IT&C la sporul PIB din primul trimestru, potrivit unui raport publicat luni.

Guvernul și-a bazat bugetul pe o creștere economică de 5,2% în 2017 și un deficit bugetar de 3%, la limita de deficit excesiv. Pe primul trimestru creşterea a fost de 5,7, potrivit INS.

Motorul principal al creşterii rămâne, totuși, consumul și estimarea creșterii PIB a fost ridicată şi pentru 2018, la 3,9% față de 4,3% față de 2,8% anterior.


Politica fiscală relaxată a guvernului, alături de stimulentul cererii externe din zona euro alimentează creșterea ciclică a economiei românești. Indicatorii sentimentului economic sunt la valori record, în timp ce semnalele mediului de afaceri local arată că multe sectoare se bucură de cea mai bună situație de după 2007-2008.

Totuși, riscurile nu ar trebui trecute cu vederea și vedem o scădere a ritmului de creștere anul viitor ca urmare să scăderii tracțiunii politicii fiscale”, spune raportul Erste.

Deocamdată presiunea creditorilor României asupra randamentelor la titlurile de stat pe 10 ani s-a mai relaxat, până la 3,65% la începutul lunii iunie, ca urmare a creşterii încrederii în capacitatea guvernului de a-şi plăti datoriile.

Cursul – estimat la peste 4,6 lei la finele anului

Totuşi,  „ne aşteptăm la o creştere minoră a randamentelor spre sfârşitul acestui an şi la una mai substanţială în 2018, pieţele reacţionâd la creşterea potenţială de dobândă de către BNR”, spun autorii raportului, analiștii Dumitru Dulgheru și Eugen Şinca.


Analiștii Erste se așteaptă la un curs valutar de 4,62 lei / euro, la sfârșitul anului, ca urmare a riscurilor legate de deficitul bugetar și a creșterii deficitului de cont curent, potrivit analiștilor, care văd euro la 4,62 lei la finele lui 2017.

„Estimarea noastră presupune că BNR va fi cumva mai puțin doritoare să lupte împotriva unei deprecieri de 2-3%, contrar mantrei curente a leului stabil, de aceea vedem riscuri în partea de jos a prognozei”, spune raportul citat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: