joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 decembrie, 2018

Măsurile guvernamentale de taxare a activelor băncilor în funcție de indicatorii de piaţă ai dobânzilor (ROBOR) pot împiedica Banca Naţională a României să-şi aplice politica monetară, potrivit unui raport al Erste Group Research, emis miercuri.

„Legarea taxei pe activele băncilor de evoluția ROBOR este fără precedent și ar putea afecta controlul băncii centrale asupra politicii sale monetare”, spune raportul citat.

Totodată, randamentul titlurilor de stat românești a deschis ziua cu un salt de 15 puncte procentuale de bază , care s-a majorat prână la 35 de puncte de bază, la ora 15, potrivit informațiilor din piață.


Randamentul titlruilor de stat evoluează invesrs proporțional cu prețul acestora, a cărui scădere reflectă vânzările accelerate ale investitorilor care vor să scape de active riscante.

Randamentul obligațiunilor suverane de referință ale României (cu maturitatea la 10 ani) a depășit iar pragul de 5%, ajungând la 5,031%, potrivit Bloomberg citată de FT.com.

Pe de altă parte, „momentul în care au fost luate măsurile fiscale ale Gvernului român (cu câteva zile înainte de intrarea lor în vigoare), ca şi amplitudinea şi extinderea lor (pe mai multe domenii) sunt de natură să aibă un serios efect disruptiv asupra sistemelor financiare şi energetice”, mai spune Erste Group Research.

În plus, Guvernul şi-a propus să crească până la 3% de la 0,2% din cifra de afaceri contribuţia operatorilor din sistemul energetic la bugetul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE)


„Costurile vor fi reflectate în tarifele energiei de anul viitor”, mai spune raportul citat.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: