joi

28 martie, 2024

18 august, 2022

De partea cui ești cu adevărat? Aceasta este întrebarea pe care și-o va pune președintele Volodimir Zelenski atunci când îl va întâlni, joi, la Liov cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Dintre toți liderii NATO, scrie Politico, liderul de la Ankara este de departe cel mai alunecos în ceea ce privește fidelitățile sale.

Turcia, pro-Ucraina fără a fi anti-Rusia

Pe de o parte, Volodimir Zelenski are motive să-i mulțumească liderului turc:


Erdogan încearcă să se prezinte ca intermediar neutru la Marea Neagră între Rusia și Ucraina, după ce a favorizat acordul susținut de ONU pentru reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene blocate.

companie turcă, dintre ai cărei directori unul este ginerele lui Erdogan, este furnizorul dronelor Bayraktar care au dat forțelor ucrainene un impuls decisiv pe câmpul de luptă împotriva invadatorilor ruși.

Totodată, Turcia a interzis ca navele de război să mai poată traversa strâmtorile de la Marea Neagră.

Pe de altă parte, Turcia se confruntă cu acuzații conform cărora nu face decât să profite de război. Experții în sancțiuni folosesc termenul „cavaler negru” pentru a descrie o națiune care ajută la evitarea embargourilor internaționale în beneficiul său propriu.


O creștere a comerțului între Turcia și Rusia și adoptarea unui sistem de plăți rusesc de către băncile turce de la izbucnirea războiului pe 24 februarie au declanșat speculații că Ankara a observat avantajele de a oferi Moscovei o mână de ajutor, în timp ce propria sa economie prost gestionată este paralizată de inflație.

Turcia „este pro-Ucraina fără a fi anti-Rusia”, a declarat fostul diplomat turc Sinan Ülgen, de la think tank-ul Carnegie Europe.

Mulți diplomați occidentali sunt mai puțin îngăduitori. „Nu poți fi de ambele părți într-un asemenea război. Turica este membru NATO!” s-a plâns un diplomat europan sub rezerva anonimatului.

Cavalerul negru care operează în zona gri

Deocamdată, Bruxelles și Washington doar monitorizează mișcările Ankarei. Exporturile Turciei către Rusia au crescut, de la 417,3 milioane de dolari în iulie 2021 la 730 de milioane de dolari în iulie 2022.

Importurile din Rusia în Turcia au crescut, de la 2,5 miliarde de dolari în iulie 2021 la 4,4 miliarde de dolari în iulie 2022. Rusia a reprezentat o pondere de 17% din importurile în Turcia între aprilie și iunie 2022, comparativ cu o cotă de 10% în urmă cu un an.

Companiile europene se tem de riscul reputațional pe care îl aduce comerțul cu Rusia, chiar și atunci când vine vorba de bunuri nesancționate. În schimb, ei folosesc Turcia ca bază de export pentru a reaproviziona Rusia.

Turcia operează într-o zonă gri, susțin experții. „În cazul în care companiile europene exportă în mod deliberat bunuri sancționate în Turcia, care sunt apoi revândute în Rusia, acest lucru poate fi văzut ca o evitare a sancțiunilor”, a declarat pentru Politico Jan Dunin-Wasowicz, avocat la Hughes Hubbard & Reed, o firmă care se concentrează pe respectarea transfrontalieră și aplicarea reglementărilor.

„Nu poți participa cu bună știință și intenție la o activitate care ar fi ilegală dacă ar fi întreprinsă direct”, a mai spus acesta.

Maria Shagina, cercetătoare la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra, a observat că „Turcia este mult mai îndrăzneață și mai asertivă pentru a face echilibristică la marginea a ceea ce este legal și ceea ce este ilegal”.

Un fost înalt oficial al Trezoreriei SUA a declarat că Turcia, care beneficiază de acces privilegiat la piața UE prin intermediul Uniunii vamale cu Bruxelles, a dezvoltat o reputație în ceea ce privește evitarea sancțiunilor.

Mai există îngrijorări că Turcia ajută Rusia să evite blocada financiară impusă Moscovei. Putin și Erdogan au convenit la începutul acestei luni să-și stabilească o parte din comerțul lor în ruble. Cinci bănci turcești au adoptat, de asemenea, sistemul de plăți rus Mir, care reprezintă o alternativă la sistemul occidental de plăți SWIFT, din care majoritatea instituțiilor financiare ruse au fost excluse.

Turcia respinge îngrijorările occidentale. „Am spus clar, nu vom permite ca Turcia să fie un canal pentru evitarea sancțiunilor, însă vrem să ne menținem comerțul în curs de desfășurare cu Federația Rusă”, a spus un diplomat turc pentru Politico. Oficialul a recunoscut, totuși, că Ankara merge pe o „linie fină” și că țara „face acest lucru foarte atent”.

Turcia – Rusia, o relație complicată

Cooperarea strânsă între Turcia și Rusia are beneficii economice clare pentru președintele Erdogan, care urmează să candideze pentru un nou mandat, anul viitor, pe fondul unei inflații galopante în țara sa.

Ankara pur și simplu nu-și poate permite să taie legăturile cu Moscova.

„Turcia depinde de Rusia în multe feluri”, afirmă Evghenia Gaber, cercetătoare la Atlantic Council și rezidentă în Turcia. Ea indică faptul că turismul rusesc în Turcia și fluxurile energetice rusești reprezintă detalii importante care consolidează relația dintre cele două țări.

Rusia a furnizat aproximativ un sfert din importurile de petrol ale Turciei și aproape jumătate din necesarul său de gaze naturale în 2021, iar Moscova controlează și centrala nucleară turcă Akkuyu.

O criză în relațiile turco-ruse ar „ar crea o mulțime de probleme pentru Erdogan înainte de alegeri”, mai spune Evghenia Gaber.

Rusia și Turcia au avut divergențe în regiune, inclusiv în ceea ce privește Crimeea.

Dar parteneriatul diplomatic Putin – Erdogan a contribuit la soluționarea unor conflicte regionale din regiune: procesul de pace pentru Siria și acordul Nagorno-Karabah.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: