Turcia va plăti în ruble o parte din factura de gaze rusești – este unul dintre rezultatele comunicate după discuțiile tête-à-tête de 4 ore dintre președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, potrivit New York Times.
Declarația comună, emisă după întâlnirea de vineri de la o reședință din stațiunea Soci de pe malul rus al Mării Negre, mai vorbește și de dezvoltarea relațiilor bilaterale mai ales economice. Pe agendă au mai fost și situația din Ucraina și Siria.
Declarația comună vorbește de colaborarea dintre cele două părți în Siria, fără alte detalii. Moscova și Ankara sunt pe poziții divergente în anumite privințe. Rusia se opune, până acum, unei noi ofensive pe care Turcia ar putea să o planifice împotriva militanților kurzi din nordul Siriei.
Analiștii consideră că aceste tensiuni fac parte din tipul de „cooperare competitivă” care a definit relația dintre cei doi lideri în ultimii 20 de ani.
A fost a doua întâlnire dintre cei doi lideri după cea de cum 3 săptămâni din Teheran. Recep Erdogan este singurul lider NATO cu care Vladimir Putin mai este în contact. Acesta l-a întâmpinat pe Recep Erdoğan mulțumindu-i pentru ajutorul acordat în realizarea acordului internațional care a permis reluarea exporturilor de cereale din Ucraina către piețele mondiale, precum și de produse alimentare rusești și îngrășăminte, potrivit The Guardian.
Promisiunile de la Soci
Cât despre plata în ruble a gazelor rusești livrate Turciei, „vorbim despre convertirea în monedele naționale, iar într-o prima etapă, o parte din livrări vor fi plătite în ruble rusești. Și aceasta este cu adevărat o nouă etapă, noi oportunități, inclusiv pentru dezvoltarea relațiilor noastre monetare și financiare”, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak, citat de CNN.
Oficialul rus a mai spus că cei doi președinți s-au pus de acord privind înființarea unui sistem care „să permită companiilor comerciale, cetățenilor ruși, să plătească în timpul călătoriilor turistice și să schimbe bani”.
„În ciuda provocărilor regionale și globale actuale, liderii și-au reafirmat voința comună de a dezvolta în continuare relațiile ruso-turce”, a spus Kremlinul într-un comunicat. Putin și Erdoğan au convenit să intensifice comerțul și să stimuleze cooperarea economică și energetică, a adăugat Kremlinul, potrivit Radio Europa Liberă.
O declarație comună citată de TASS spune că cei doi lideri au subliniat, de asemenea, necesitatea de a asigura punerea în aplicare a acordului de la Istanbul privind exportul de cereale din Ucraina, inclusiv exporturile nestingherite de cereale rusești.
Momentul lui Recep Erdoğan
Vladimir Putin și Recep Erdoğan urmau să aibă discuții în privat și un prânz de lucru, dar nu și o conferință de presă comună.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan declarase că speră că întâlnirea de la Soci va deschide „o nouă pagină în relaţiile” bilaterale, în timp ce liderul de la Kremlin vrea un acord pentru întărirea cooperării economice cu Turcia, potrivit AFP, Reuters și Agerpres.
„Să discutăm cu acest prilej evoluţiile din Siria va permite detensionarea regiunii. Solidaritatea noastră în lupta împotriva terorismului este foarte importantă”, a subliniat Erdogan.
Înainte de începutul discuțiilor discuțiile tete-a-tete, şeful statului turc a mai spus că vrea să se asigure că lucrările de construcţie la centrala nucleară de la Akkuyu, unde este implicată compania rusă Rosatom, vor respecta „calendarul fixat”, în condiţiile în care un litigiu riscă să provoace întârzieri ale acestui proiect.
Vladimir Putin a spus că speră „că vom putea semna astăzi un memorandum privind întărirea legăturilor noastre economice şi comerciale”, a spus Putin, conform declaraţiilor transmise de televiziunea rusă.
Tensiunile de dincolo de zâmbetele pentru presă
Tensiunile dintre cele două țări și liderii lor rămân considerabile. Turcia este membră a NATO, a vândut Ucrainei armament avansat, cum ar fi dronele Bayraktar (pe care și le dorește i Rusia).
În Siria, Kremlinul îl susține pe Bashar al-Assad, iar Turcia a căutat să câștige influență în nordul țării, cu opozanții lui Assad.
Înainte de începerea întâlnirii, jurnaliştii ruşi au remarcat prezența lui Ramzan Kadyrov, liderul cecen care a comandat forţe militare atât în Siria, cât şi în Ucraina.
***