Intrarea în insolvență a RADET și ELCEN, este criticată de Engie (fosta GDF Suez), acționarul Distrigaz Sud Rețele, societatea care aprovizionează cu gaze naturale Electrocentrale Bucureşti. Engie consideră că pentru a nu exista probleme în furnizarea de apă caldă și căldură către bucureșteni ar fi trebuit ca statul și Primăria Municipiului București să mobilizeze imediat „mijloace financiare importante”, în loc să se apeleze la insolvență, o soluție ce va afecta Distrigaz Sud.
„Singura soluţie durabilă menită să evite falimentul ELCEN şi RADET şi să garanteze, pe termen lung, aprovizionarea cu apă caldă şi căldură a locuitorilor din Bucureşti constă în mobilizarea imediată a unor mijloace financiare importante, atât de către statul român cât şi de Primăria Municipiului Bucureşti”, se spune într-un comunicat al Engie.
„Această decizie, luată fără consultarea tuturor părţilor implicate, va avea consecinţe negative asupra situaţiei financiare a Distrigaz Sud Reţele, periclitând realizarea investiţiilor necesare exploatării în condiţii de siguranţă a reţelei de distribuţie a gazelor naturale, atât la nivelul Municipiului Bucureşti, cât şi al întregii zone operate de companie”, se precizează în comunicat.
Din cauza datoriilor istorice, RADET – regia care aprovizionează Capitala cu apă caldă și căldură – a anunțat săptămâna trecută intrarea în insolvență. Decizia a fost urmată de o altă insolvență, a ELCEN, compania cu capital majoritat de stat care furnizează agentul termic pentru RADET.
Regia are o datorie de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, sumă ce este aproape cât bugetul pe un an al Capitalei (4,1 miliarde lei în 2016).
La rândul ei, ELCEN a acumulat o datorie de 155 de milioane de lei către Distrigaz Sud Reţele, totalul urmând să crească semnificativ pe durata sezonului rece, potrivit comunicatului Engie.