sâmbătă

27 aprilie, 2024

11 mai, 2021

Capacitățile noi de producție a energiei regenerabilă au crescut în cel mai ridicat ritm anual din 1999 încoace, cu 45% până la aproape 280 GW (gigawați), tendință care va continua și în următorii doi ani, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

„Creșterile de capacitate excepțional de ridicate devin „noul normal” în 2021 și 2022, sursele regenerabile reprezentând 90% din extinderea capacității de energie la nivel global”, spune raportul citat.


Dezvoltarea capacităților fotovoltaice va continua să bată recorduri, cu creșteri anuale care vor atinge 162 GW până în 2022 – nivel cu aproape 50% mai mare decât nivelul pre-pandemic din 2019.

Creșterile de capacitate eoliană globală s-au amplificat cu peste 90% în 2020, până la 114 GW. Chiar dacă ritmul de creștere anuală a pieței încetinește în 2021 și 2022, este încă cu 50% mai mare decât media 2017-2019.

China conduce

La nivel global, se estimează că vor fi adăugate în jur de 270 GW de capacitate regenerabilă în acest an și aproape 280 GW în 2022, potrivit raportului IEA.


Guvernele au scos la licitație 75 GW de capacități eoliene offshore și terestre, fotovoltaice (solare) și bioenergetice anul trecut, în creștere cu 20% față de 2019.

Contribuția Chinei a fost de 50% din creșterea capacității de energie regenerabilă anul trecut și va reprezenta 45% anul acesta și 58% în 2022.

În Europa, prognoza privind creștera anuală de capacitate de regenerabile este de 11%, până la 44GW în 2021 și 49GW în 2022. Germania va continua să introducă în piață cele mai mari capacități noi în Europa, urmată de Franța, Țările de Jos (Olanda), Spania, Regatul Unit al Marii Britanii și de Turcia.

(Citiți și: „Pentru prima dată în istorie: În 2020 s-a produs mai multă electricitate din surse regenerabile decât din combustibilii fosili, în UE”)

„Energia eoliană și solară ne oferă mai multe motive pentru a fi optimiști în ceea ce privește obiectivele noastre climatice, întrucât dobândesc recorduri după recorduri”, a declarat directorul executiv al IEA, Fatih Birol, citat de Reuters.

Cu toate acestea, guvernele trebuie să stabilească politici care să încurajeze mai multe investiții în energie solară și eoliană și infrastructura suplimentară de rețea de care vor avea nevoie, precum și alte tehnologii regenerabile, cum ar fi bioenergia și geotermala, a adăugat Fatih Birol.

România nu este membră a IEA și nu intră în statisticile de mai sus, decât inclusă în datele UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: