luni

15 iulie, 2024

8 februarie, 2024

Consiliul statelor membre UE și Parlamentul European au convenit marți să eticheteze energia nucleară drept ”tehnologie strategică” pentru decarbonizarea UE. Decizia apare după luni de negocieri intense de la Bruxelles cu privire la Actul Net-Zero și după ce, în planurile inițiale, energia nucleară era pusă pe același plan cu cărbunele.

Prezentat de Comisia Europeană în martie 2023, Actul Net-Zero își propune să accelereze implementarea tehnologiilor care pot contribui la îndeplinirea obiectivului UE de zero emisii nete. Net-Zero a venit ca răspuns la programul masiv de subvenții ecologice din SUA, Actul de Reducere a Inflației, precum și la eforturile de lungă durată ale Chinei de a deveni lider mondial în producția de ”tehnologii curate”- baterii, pompe de căldură și panouri solare.

Reuniți în „trilog”, negociatorii din Parlament, Consiliu și Comisia Europeană au confirmat marți caracterul „strategic” al proiectelor legate de energia nucleară, care sunt incluse într-o singură listă de tehnologii net zero.


Acordul cuprinde tehnologii nucleare implementate dar și tehnologii în test, precum și viitoarele generații trei și a patru de reactoare, și anume reactoare modulare mici (SMR) și reactoare nucleare avansate (AMR), transmite Euractiv.

Concret, fabricile care produc componente pentru tehnologii nucleare vor beneficia de proceduri simplificate de autorizare, cu termene limită cuprinse între 18 și 12 luni pentru proiectele mai mari și 12 până la nouă luni pentru cele mai mici.

Dezvoltarea infrastructurii necesare extinderii energiei nucleare în Europa va fi facilitată și de criterii de prioritizare a acestor proiecte în achizițiile publice. Fiecare țară din UE va fi suverană în definirea proiectelor care vor fi considerate strategice pe teritoriul său și va beneficia de autorizații mai rapide și reguli administrative simplificate.

Franța a salutat decizia de marți, spre deosebire de Germania, Austria și Luxembourg.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: