sâmbătă

27 aprilie, 2024

27 februarie, 2024

Președintele francez, Emmanuel Macron a declarat luni că nu trebuie exclusă posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, adăugând că deocamdată „nu există consens” între statele europene pentru a face acest pas, transmite AFP.

La reuniunea celor 25 de lideri europeni de la Paris, Macron a dezvăluit o serie de inițiative pentru a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva Ucrainei, mergând până la implicarea directă în conflict a trupelor terestre occidentale, în efortul Europei de a contracara agresiunea Moscovei. Rusia, a spus el, dă dovadă nu doar de o „atitudine agresivă împotriva Ucrainei, ci în general față de Europa”, adăugând că „credem cu tărie că înfrângerea Rusiei este esențială pentru securitatea și stabilitatea Europei”.

Macron a spus că o nouă coaliție de state va fi înființată pentru a furniza Ucrainei „rachete cu rază medie și lungă de acțiune și muniție pentru lovituri strategice”, adăugând că există un „consens larg pentru a face mai mult și mai rapid”. „Fiecare cale trebuie explorată pentru a ne atinge scopul. Rusia nu poate triumfa în acest război”, a spus el.

Rusia se „întărește”


Conferința a reunit aproximativ 25 de șefi de stat și de guvern europeni, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz și președintele polonez Andrzej Duda. Au fost reprezentate și Statele Unite și Canada. Macron a spus mai devreme, în timp ce deschidea conferința de la Palatul Elysée, că aliații Ucrainei trebuie să-și arate sprijinul pe măsură ce războiul a intrat în al treilea an. „Am văzut o întărire din partea Rusiei, mai ales în ultimele luni”, a spus Macron, relatează Le Monde.

El consideră că acest lucru s-a manifestat după moartea în închisoare pe 16 februarie a pricipalului opozant al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, și în întărirea pozițiilor rusești din prima linie a frontului, unde plănuiește „noi atacuri”.

Macron a subliniat necesitatea ca națiunile occidentale să adopte o abordare mai proactivă, una care „recunoaște amenințarea în evoluție atât din perspectiva militară, cât și din perspectiva strategică”. Conferința a servit drept platformă pentru ca Macron să se poziționeze ca un susținător principal al Ucrainei în Europa, pe fondul temerilor că sprijinul american ar putea scădea în lunile următoare. „Împreună trebuie să ne asigurăm că Putin nu poate distruge realizările noastre și nu poate să-și exercite agresiunea către alte națiuni”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un scurt mesaj video la conferință. Adresându-se reporterilor duminică, Zelenski a spus că liderii europeni și-au dat seama „cât de periculos” este războiul pentru „întreaga Europă”.

Cinci categorii de acțiuni pentru Ucraina

Preşedintele francez a reamintit, totuşi, că aliaţii Ucrainei „nu sunt în război cu poporul rus”, dar că „pur şi simplu nu vor să îi lase să câştige în Ucraina”.


Emmanuel Macron a enumerat „cinci categorii de acţiuni” asupra cărora există consens:

apărarea cibernetică; co-producţia de arme, capacităţi militare şi muniţii în Ucraina; apărarea ţărilor direct ameninţate de ofensiva Rusiei, precum R. Moldova; capacitatea de a sprijini Ucraina la graniţa cu Belarus cu forţe nemilitare şi operaţiuni de deminare.

„Un mesaj clar”

Oficialii occidentali recunosc că Rusia poate să câștige un avantaj major în acest an, deoarece Ucraina rămâne fără arme și muniții. Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov a deplâns duminică că jumătate din ajutorul militar occidental promis Kievului ajunge cu întârziere, avertizând că „promisiunile nu echivalează cu livrarea (armelor)”.

Un oficial din partea președinției franceze, a subliniat importanța contracarării oricărei percepții a unei degringolade în urma recentelor eșecuri înregistrate de Ucraina pe câmpul de luptă. „Ne propunem să transmitem un mesaj clar și hotărât lui Putin că nu va ieși victorios în Ucraina”, a declarat oficialul francez care nu a dorit să nu i se facă publică identitatea.

Îndoielile planează asupra durabilității sprijinului pe termen lung al SUA pentru Ucraina, în condițiile în care un nou pachet de ajutoare se luptă să obțină aprobarea legislativă, iar fostul președinte Donald Trump, care și-a exprimat opoziția față de asistența suplimentară pentru Kiev, urmărește revenirea în funcție la alegerile din acest an. Votul de luni al parlamentului Ungariei, care înlătură obstacolul final pentru aderarea Suediei la NATO, a fost întâmpinat cu uşurare de aliaţii Ucrainei.

Macron a transmis Suediei felicitări, în timp ce cancelarul Scholz a salutat decizia drept „o victorie pentru noi toți”, iar premierul britanic Rishi Sunak a vorbit despre o „zi istorică” pentru alianța militară.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: