vineri

19 aprilie, 2024

26 octombrie, 2012

Iata ce a declarat Florin Georgescu, ministru de finante si prim-ministru pe perioada alegerilor – scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.

Florin Georgescu:

Anul trecut, PIB-ul Romaniei a fost de 138 miliarde euro. Pierderile au fost de 10 miliarde de euro. Daca nu erau aceste pierderi sau firmele inregistrau profit zero, PIB-ul Romaniei era de 148 miliarde euro, se impartea o placinta mai mare catre consumatori, catre investitii. S-ar fi rezolvat deficitul la pensii si sanatate”


Anul trecut, 37% din datoriile totale inregistrate de companii erau catre actionari sau asociati, fenomen “total anormal”.

Se vede ca Georgescu (si probabil toti subordonatii lui, in frunte cu Voinea) nu stie cum functioneaza o firma.

1. Faptul ca sunt firme care au pierderi inseamna ca acele pierderi sunt acoperite de cineva; acel cineva poate fi actionarul, furnizorii (inclusiv statul prin contributiile, de ex. cele sociale, pe care le incaseaza) sau bancile.

2. Actionarii pot acoperi pierderile in doua moduri: ori maresc capitalul social, ori imprumuta firma. De ex. in cazul multinationalelor cu subsidiare pe pierder in Romania, mai degraba au loc imprumuturi din partea firmei mama catre subsidiara din Romania. Ulterior, firma mama va cere rambursarea sau va mari capitalul social.


3. Daca pierderile sunt acoperite prin imprumut bancar, bancile isi asuma un risc, daca firma nu plateste, banca poate deveni actionar si deci imprumuturile bancare devin parte din acel procent de 37% pe care il aminteste Georgescu.

4. Pierderi de 10 miliarde de euro acoperite de privati au un impact pozitiv asupra taxelor colectate fata de scenariul in care firmele ar fi inregsitrat profit zero in cazul in care aceste 10 miliarde ar fi acoperite prin reducerea de cheltuieli: de ex. daca firmele taiau din salarii, din numarul de angajati sau din alte cheltuieli si investitii: firmele au platit CAS, etc. In cazul in care ar fi dat afara oameni, statul nu ar mai fi colectat acele impozite si, in plus, ar fi trebuit sa plateasca ajutoare sociale celor fara loc de munca.

5. Daca pierderile de 10 miliarde ar fi fost acoperite prin cresterea vanzarilor cu 10 miliarde, fara o crestere a cheltuielilor, atunci da, am putea vorbi despre un impact pozitiv asupra taxelor colectate, de ex. TVA daca vanzarile au loc in Romania. Insa aici este datoria guvernului sa imbunatateasca mediul de afaceri.

6. Din cele 10 miliarde, cu cat contribuie firmele de stat, de ex. Oltchim pe care guvernul nu a reusit sa o privatizeze sau Tarom sau CFR pe care guvernul nu e in stare sa le restructureze?

Georgescu nu intelege ce inseamna aceste cifre, dar sunt riscuri pentru economia romaneasca, de exemplu:

1. Actionarii nu vor finanta la infinit aceste pierderi. Ei pot lua decizii de reduceri de cheltuieli sau de inchiderea firmelor, cu impact urias si in cascada asupra economiei si asupra taxelor colectate.

2. Acel procent de 37%: daca va fi redus inseamna ca firmele ramburseaza imprumuturile, de ex. catre firmele mama, ceea ce inseamna presiune pe cursul de schimb, previziunile lui cu un curs 4 lei 50 la euro nu se vor indeplini.

(Citește mai mult și comentează pe bogul Jeopardy)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: