16 septembrie, 2011

Premierul Emil Boc a înaintat, vineri, preşedintelui Traian Băsescu cererile de revocare din funcţie a lui Sebastian Lăzăroiu, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi de numire a deputatului PDL  Sulfina Barbu în locul acestuia.

Imediat după anunţul Guvernului, Administraţia Prezidenţială a informat că Băsescu a semnat decretele de demitere a lui Lăzăroiu şi numire a Sulfinei Barbu la Ministerul Muncii.

Preşedintele PDL, premierul Boc, i-a reproşat ministrului demis declaraţiile făcute împotriva partidului şi faptul că ar fi vrut să câştige astfel capital de imagine.


”Guvernul are nevoie de un ministru cu normă întreagă la Ministerul Muncii, care este un minister extrem de greu, iar pe de altă parte PDL are nevoie de un ministru care să nu încerce să îşi facă imagine în detrimentul partidului care îl susţine, pentru că, în ultimă instanţă, orice ministru are o susţinere politică a partidului de guvernământ sau a partidelor care compun coaliţia”, a spus Boc.

De asemenea, Boc a apreciat că Lăzăroiu este ”o personalitate a vieţii publice” căreia îi mulţumeşte pentru că a susţinut reformele la Ministerul Muncii.

Sebastian Lăzăroiu a ocupat funcţia de ministru al Muncii timp de trei luni şi jumătate.

Motivul demiterii din guvern


Deşi comunicatul guvernului nu spune acest lucru, Sebastian lăzăroiu a fost demis după ce, o zi înainte, declarase că nu ar intra într-un partid cum e PDL la această oră.

PDL trebuie să construiască din 2011, 2012, acel proiect (Mişcarea Populară – de centru-dreapta, n.r.) şi să-i convingă pe români că e un proiect viabil, pe 10 ani de acum înainte. Dacă reuşeşte să formuleze acest acest proiect, să construiască acest vehicul care să capteze centrul-dreapta va câştiga şi în 2012, va câştiga şi în 2014, ceea ce va însemnă încă un ciclu de guvernare“, a declarat Sebastian Lăzăroiu într-un interviu acordat joi ziarului Gândul.

Ministrul Muncii spune că nu s-a înregimentat politic până acum, dar că s-ar alătura unui proiect de centru-dreapta, “dar nu PDL, aşa cum este el acum”.

Lăzăroiu spune că liderii PDL sunt conştienţi de necesitatea de-a susţine un atare proiect politic: “Ei au văzut ce rol are preşedintele în acest sistem constituţional. Dacă ai preşedintele poţi să stai 10 ani la guvernare, dacă nu ai preşedintele poţi să stai 10 ani în opoziţie”, a spus Lăzăroiu, care consideră că fără o asemenea structură, PDL va pierde şi alegerile parlamentare şi pe cele prezidenţiale.

Din perspectiva construcţiei unui pol de centru-dreapta, Sebastian Lăzăroiu spune că s-ar putea conta pe electoratul PNL dezamăgit de liderii liberali, “pentru că sunt foarte deranjaţi de direcţia în care aceşti 20 de membri ai BirouluiPermanent au dus partidul. (…) Există oameni care gândesc ca noi şi pe care trebuie să-i atragem de partea noastră, nu să le dăm bani, nu să le dăm funcţii”.

În ce priveşte pe “Albă ca Zăpada”, entitate politică despre crearea căreia Lăzăroiu a vorbit în ultimul an, el spune că e un concept în jurul căruia se poate construi: “Albă ca Zăpada este mai puţin decât această mişcare de centru-dreapta care înseamnă un proiect în societate. Ele sunt echivalente până la urmă. Una e un simbol, cealaltă e un concept operaţionalizat. Albă ca zăpada e conceptul, dacă vreţi, dar trebuie operaţionalizat într-un fel sau altul” – a spus Sebastian Lăzăroiu.

PDL-iştii au cerut schimbarea lui

La câteva ore după ce interviul lui Lăzăroiu a apărut în presă, Ioan Oltean a declarat ca „iresponsabile” afirmaţiile ministrului şi a spus că partidul urmează să ia o decizie luni, în ceea ce priveşte soarta lui Lăzăroiu în cabinetul Boc. Surse din partid spun însă că spiritele s-au încins, Lăzăroiu fiind considerat „omul lui Băsescu” , iar o lipsă de coeziune în PDL ar putea avea efecte imprevizibile. Săptămâna viitoare partidul trebuie să-şi treacă prin parlament viitorul Minister al Afacerilor Europene, iar tabere politice din sânul PDL au nevoie de linişte.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

    1. in cazul unui ministru demisia sau demiterea nu ridica probleme de legalitate pentru că ăla e post pur politic: ministrul nu şi-a obţinut postul prin concurs. cum a fost numit aşa poate fi şi revocat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

    1. in cazul unui ministru demisia sau demiterea nu ridica probleme de legalitate pentru că ăla e post pur politic: ministrul nu şi-a obţinut postul prin concurs. cum a fost numit aşa poate fi şi revocat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: