Premierul Emil Boc şi-a depus mandatul.
„Am luat această decizie pentru a detensiona situaţia din ţară şi pentru a nu pierde ce au câştigat românii – stabilitatea economică a ţării.” – a declarat Emil Boc la sfârşitul şedinţei de guvern de luni.
Premierul Emil Boc şi-a depus mandatul.
„Am luat această decizie pentru a detensiona situaţia din ţară şi pentru a nu pierde ce au câştigat românii – stabilitatea economică a ţării.” – a declarat Emil Boc la sfârşitul şedinţei de guvern de luni.
Emil Boc a făcut un apel la Parlament să treacă cât mai rapid un nou guvern.
Premierul a făcut un scurt bilanţ al guvernării sale: stabilitatea economică, prima creştere economică – de 2,5% în 2011, după 3 ani de criză, cursul leu-euro, inflaţia care este la cel mai scăzut nivel de la revoluţie încoace, la reformele din zona bugetară, a educaţiei, a pensiilor, a muncii.
Emil Boc a mulţumit miniştrilor pentru aportul la politica guvernului de până acum şi preşedintelui Traian Băsescu pentru solicitudinea cu care a susţinut politca guvernului.
Premierul le-a mulţumit şi românilor, care au suportat criza şi care au dus greul măsurilor de austeritate ale guvernului. „Ştiu că medicamentul pe care l-am administrat a avut un gust amar, dar am făcut ceea ce trebuie” a spus Boc, care a declarat că demisia sa înseamnă că nu se agaţă de putere de dragul câtorva luni cât au mai rămas până la alegeri.
„Noul guvern nu va mai avea de luat măsuri de austeritate” – a spus Emil Boc. „Astăzi România este credibilă din ăpunct de vedere economic şi stabilă”.
Soluţia de compromis: Lucian Croitoru – consilierul guvernatorului BNR
Surse din PDL spun că o soluţie care ar pzutea fi agreată şi de partid şi de opoziţie ar putea fi Lucian croitoru – consilierul pe politici monetare al guvernatorului BNR.
Contactat de cursdeguvernare.ro, Lucian Croitoru a refuzat să comenteze faptul că ar putea fi o variantă de premier.
„De câte ori am fost întrebat, am spus că soluția este un premier politic. Un guvern politic ” – a declarat Lucian Croitoru pentru cursdeguvernare.ro.
Provocarea pentru România este una destul de serioasă: trebuie să reușească să crească în anul 2012, în condițiile în care nu mai sunt intrări de capital în România la nivelul la care au fostl nici pe departe. Și atunci, trebuie să reușească să atragă fonduri europene – asta este cea mai mare provocare. Pentru că nu s-a reușit de atâția ani și cine va reuși va fi într-adevăr remarcabil.
E o decizie politică grea, pentru că în Polonia s-a luat o măsură prin care proiectele finanțate din buget care ar fi putut fi finanțate din fonduri europene pur și simplu nu mai primeau bani de la buget astfel încât anumite instituții să facă eforturile necesare. Asta e o decizie foarte complicată politic și asta e următoarea provocare.
Și, bineînțeles, să se țină de acordul cu FMI, pentru că e cel corect.
În general, instabilitatea politică afectează. Acum, nu e cazul pentru că nu este o instabilitate politică, eu sper că nu se va transforma într-o instabilitate politică – a mai spus Lucian Croitoru.
Lucian Croitoru a mai fost variantă de premier în toamna anului 2009, cu puţin timp înaintea alegerilor anticipate. Atunci, retragerea PSD din primul guvern Boc a dus la căderea guvernului în parlament, iar numele lui Croitoru a fost fost vehiculat ca variantă de premier. Ulterior, câştigarea alegerilor de către Traian Băsescu a fost de natură să reîntoarcă UDMR în coaliţie alături de Emil Boc.
Stolojan: În România, dacă ceva merge, trebuie schimbat
„Curat românesc – dacă ceva merge, atunci trebuie schimbat”, a declarat, potrivit MEDIAFAX, Theodor Stolojan, liderul europarlamentarilor PDL.
Stolojan este, potrivit propriilor declaraţii, adeptul ideii că s-a ratat momentul unei schimbări de guvern. În toamne trecută, el declarase că o eventuală demisie a cabinetului este tardivă, şi că executivul condus de Emil boc ar trebui lăsat să-şi ducă la îndeplinire tot mandatul.